Trăim periculos

Viața periculoasă nu mai e de mult doar specialitatea celor mai curajoși și nesăbuiți dintre noi. Pericolul este împletit cu stilul de viață modern, astfel încît a trăi astăzi e totuna cu a trăi periculos. Să luăm ca exemplu ceea ce fără îndoială este unul dintre simbolurile cele mai puternice ale vieții moderne, anume automobilul. Mașina personală înseamnă libertate, iar libertatea este fără îndoială cel mai important cîștig al modernității. Un alt element fundamental al modernității este tehnologia, care fără îndoială a schimbat fața lumii ca nimic altceva. Acum, automobilul nu este nimic altceva decît tehnologie pusă în slujba libertății (învîrt cheia și dacă știu să conduc pot ajunge oriunde- dacă am și bani de combustibil, firește), ceea face limpede de  ce se poate spune despre ea că e unul dintre cele mai puternice simboluri ale modernității.

În ciuda preocupărilor constructorilor de automobile pentru creșterea standardelor de siguranță, banalul mers cu autobmobilul ne pune în fiecare secundă viața în pericol. În rutina zilnică a mersului la serviciu, în bucuria euforică a vacanțelor, în graba evenimentelor importante, automobilul ne însoțește și le face pe toate posibile, dar ne poate pune oricînd capăt vieții, fără să îi peste că nu mai ajungem la serviciu, că ne întrerupe tragic vacanța, sau că lasă lucruri importante și urgente veșnic neterminate.

Acum e mai limpede că a trăi periculos face parte din modul nostru zilnic, obișnuit de viață. Pentru noi, cînd mîncăm un hamburger la un fast-food, care ne poate infecta cu cine știe ce parazit sau  cînd zburăm peste mări și țări spre alte zări, mai sus de nori. Pentru copiii noștri cînd se joacă în parc sau în drum spre parc.

Sociologii au inventat sintagma de societate a riscului pentru a se referi la societatea modernă, gîndindu-se în principal la eventualitatea unui război nuclear, făcut posibil de fizica modernă, sau la scenariul unei pandemii, făcută posibilă de globalizare și așa mai departe. Lista pericolelor mari și mici, locale sau globale, ar putea fi cu greu epuizată. Între timp, însă, aerul de zi cu zi al vieții moderne este încărcat cu riscuri și paradoxuri. Viața se amestecă cu moartea, ducele cu amarul, frumosul cu urîtul, într-o viață care, oricîte riscuri ar avea, ne fascinează și ne ține veșnic în mișcare. E absolut sigur că nu am mai putea să schimbăm asta pe viața liniștită și lipsită de riscuri din premodernitate. Eu cred că, în ciuda tuturor pericolelor, nici nu am mai vrea.

3 răspunsuri la „Trăim periculos”

  1. Reblogged this on Cogito and commented:

    Mai reciclez încă un post care se potrivește așa de bine cu o durere recentă și care, pentru unii, nu va înceta niciodată să fie recentă.

  2. veneam intr-o zi cu sotul meu de la lucru. eram la Lizeanu. un motociclist trece de noi si se pune in fata noastra, dorind sa inainteze. masina din fata noastra se pune in miscare – probabil nu l-a vazut. si in clipa urmatoare – asta s-a intamplat acum 5 zile – am vazut cum omuletul de pe motocicleta devine o marioneta care cade de pe moto, direct cu capul pe asfalt. am vazut totul, de parca eram la spectacol, a fost o senzatie de episod de joaca al fiului meu, cu obiecte care nu au viata, nu sufera, nu se misca singure. omul de pe moto era sigur de viata lui, cel din masina, la fel. si universul s-a cutremurat din cauza unei secunde.
    eu una ador viata agitata. dar sigura. oricum, imi asum consecintele.
    cred ca cei care nu o adora si au parte de consecinte negative din cauza nesigurantei ei sunt cei mai nefericiti.

  3. omuletii de pe motocicleta sint printre cei care traiesc cel mai periculos, asta o stiu si ei si recunosc ca e ca un drog. toate drogurile te fac sa traiesti intens dar te ameninta constant cu moartea. e o alegere.

Lasă un comentariu