Un profet

jordan_peterson

Ce este un profet? Un tip singular de umanitate care a luat naștere în Israelul antic și care, poate, mai există și azi. La întrebarea ce este profetul, în loc de un tip singular…, puteam la fel de bine să răspund, un tip singur… Profetul este singur pentru că este izolat de restul umanității în virtutea misiunii lui, anume aceea de a certa umanitatea. Nu ar fi existat niciodată profeți dacă nu ar fi fost nevoie ca umanitatea să fie certată. Certată pentru că a uitat  și uită iar și iar adevărurile esențiale care sînt fundamentele propriei ființe, ca să rezumăm vina colectivă și recurentă a umanității. Profeții au fost puțini, îi putem număra pe degete, cei mai importanți fiind Isaia, Ieremia, și alți cîțiva. Esențial pentru definiția unui profet este că, spre deosebire de oamenii obișnuiți care văd lucrurile doar din perspectivă umană, profetul vede lucrurile din punctul de vedere al lui Dumnezeu. Și asta nu așa, pur și simplu, ci pentru că Dumnezeu însuși îl invită pe profet să iar parte la punctul de vedere divin. Și, pentru un om, asta nu e floare la ureche. Din contră, nu poate fi considerat nimic mai dificil pentru un om decît să aibă un punct de vedere dumnezeiesc asupra lucrurilor. Profetul aude, efectiv, deși nu literal, vocea lui Dumnezeu, rămînînd astfel cu povara inimaginabil de grea de a trebui să traducă această voce pentru restul umanității. Comparat cu profetul, preotul este doar un funcționar public al experienței religioase, un birocrat, mai exact, care suferă de toate păcatele birocrației. Din acest motiv profetul și preotul nu au făcut niciodată o echipă bună, din contră, au fost mereu în conflict. Dar profetul este în conflict cu întreaga lume, pentru că misiunea lui este să certe lumea. Și totuși, oamenii simt că ceea ce spune profetul este adevărat, în cele mai adînci foruri ale ființei lor. Și îl ascultă. Sau îl omoară cu pietre, ca să nu mai audă vocea care îi ceartă.

Eu cred că profesorul canadian de psihologie Jordan Peterson, este un profet. El însuși ar nega o astfel de acuzație. Ce vreau să spun cu asta e că dintre toți oamenii în viață astăzi (și din ultima suta sau sute de ani), Jordan Peterson este omul prin care Dumnezeu însuși strigă în urechile umanității la fel de tare pe cît astrigat prin Isaia sau Ieremia, de exemplu. Afirmația mea este desigur foarte îndrăzneață și va ridica multe sprîncene (le-ar ridica inclusiv pe ale lui Peterson), dar cred că știu, cît de cît, despre ce vorbesc.  Ce vreau să spun este că nimeni nu mai vorbește astăzi cu puterea lui Jordan Peterson despre lucrurile care contează cu adevărat pentru noi, ființele umane. Acestea fiind spuse, te invit să descoperi tu însuți cine e Jordan Peterson. YouTube-ul e plin de el. Și, bineînțeles, o să mai scriu și eu despre el, pentru că de cînd l-am descoperit vorbesc despre el aproape ca o moară stricată.

9 gânduri despre „Un profet

 1. Am comentat mai demult cand ai scris articolul despre Eddie pentru a-mi exprima dezacordul. Zilele trecute l-am recitit si sunt cam de acord cu tot ce ai scris. Unul din motivele pentru care Eddie pare ca nu mai are niciun dumnezeu e si acela ca imediat ce a devenit familiar cu ideile lui Peterson a pornit o tirada de articole si comentarii impotriva lui.
  In „The Red Book” Jung vorbeste in imagini despre devenirea unei persoane spirituale; incepem prin legalism sau imitarea eroului; cand acesta trece de zenitul zilei devenim constienti de limitele lui; de faptul ca vocea constiintei are punctele ei oarbe, ca dogmatismul evanghelic ne limiteaza samd. Omoram eroul si ne cufundam in haosul adancurilor; ni se prabuseste sistemul de valori; aceasta produce euforie si eliberare initial insa se transforma curand intr-un iad privat.
  Insa eliberarea din tirania imitarii eroului permite nasterea noului zeu, a noului ideal launtric care va incorpora intuitiile intelectuale si dorinta omului spiritual de a venera Divinitatea. Cam asta reprezinta Peterson pentru multi oameni care au stat suficient de mult in groapa nihilismului. Iar pozitivistii neo-atei si din pacate si Eddie cauta ca Irod Pruncul sa-l omoare.

 2. Nu voiam sa spun ca Peterson reprezinta noul ideal launtric, ci personificarea unei nevoi a omului contemporan de a regasi spiritualitatea si de a o redefini in termeni specifici contemporaneitatii. Tocmai de-asta a fost remarcat si e urmarit de atat de multi oameni.

 3. Nu știam că Edi a luat deja așa o poziție față de Peterson, dar acum că mi-ai spus, nu mă mir deloc. Peterson face eforturi mari să își ascundă credința în Dumnezeu, și pe bună dreptate, pentru că nu vrea să o lasă să fie știrbită de derizoriul formulărilor. Iar Edi face eforturi mari să își ascundă necredința în Dumnezeu. De fapt, nu prea mai face, nu?

 4. Da, a scris cateva articole in care il acuza printre altele ca a ajuns in criza de andropauza, ca e dornic de atentie si ca face jocul elitelor cu filozofia lui a responsibilitatii individuale. Peterson a recunoscut ca e teist, dar are o conceptie destul de complicata despre Dumnezeu, opereaza cu mai multe ontologii simultan si cand e intrebat direct in ce/cine crede nu poate da un raspuns scurt.
  Eddie nu e tocmai necredincios, are un soi de ideologie transumanista in care pare ca venereaza rationaltatea si spiritul uman. Not my cup of tea.

 5. Pentru mine,toate teoriile sunt ipoteze posibile,pana la proba contrarie………..
  Pot intreba care este,pe scurt,teoria autorului blogului,in ceea ce priveste spiritualitatea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s