Christos a-nviat!

În perioada asta Românii au un nou salut universal care înclocuiește orice alt fel de salut.

-Christos a-nviat!

Răspunsul vine la fel de inevitabil ca un ecou:

-Adevărat a-nviat!

Ești tentat să crezi, dacă nu ești atent, că trăiești printre oameni care cred în minuni. Și nu în orice fel de minuni, ci în cea mai mare minune din istorie, singurul fel de minune capabil să dea sens istoriei și nouă, celor care vibrăm pentru o secundă și apoi dispărem în culisele istoriei, orice ar fi ele. Dar ai greși dacă ai crede așa ceva. Oamenii, deși cred în tot  felul de lucruri, unele mai fantastice decît altele, nu cred în minuni. Cel puțin cei mai mulți dintre ei nu cred în nimic dincolo puterea de străpungere a ochiului liber sau ajutat de telescop sau microscop.

Sînt foarte, foarte puțini, cei care cred că acum două mii de ani a trăit un om, care era la fel ca noi în toate privințele, și care în timp ce trăia făcea minuni și spunea că este Fiul lui Dumnezeu. Care apoi, în floarea vîrstei, a murit răstignit pe cruce și după trei zile a înviat. Cînd spun că sînt foarte puțini oameni care cred asta mă refer la lumea așa-zis creștină,  nu la restul miliardelor care nu sînt creștini, indiferent de ce culoare ar avea creștinismul lor, fie că e vorba de Biserica de Est sau cea de Vest sau de lăstarii ce s-au vrut reînoitori și reformatori care au ieșit din ele ca ciupercile după ploaie timp de sute de ani.

A crede că Christos a înviat înseamnă a trăi într-un alt plan de realitate, unde condiția umană cu toate problemele ei infinite, dintre care cea mai mare este moartea, a fost lăsată în urmă și un alt fel de viață a început. A crede în minuni înseamnă a trăi tu însuți minuni.

-Christos a-nviat!

-Adevărat a-nviat!

Și viața merge mai departe tristă, banală, disperată, și ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat.

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Christos a-nviat!

  1. „A crede în minuni înseamnă a trăi tu însuți minuni.”->Chiar dacă acestea nu există,puterea credinţei le readuce în actualitate.Nu fundamentul şi veridicitatea faptelor predicate au valoare,ci dorinţa de a întemeia un ideal care să dureze,deşi fundaţia e şubredă,iar vârful tinde să atingă norii. 😛
    „Și viața merge mai departe tristă, banală, disperată, și ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat.”-> Pă,cam în asta constă existenţa pe Pământ.Gnosticii sunt de părere că trupul e o închisoare a trupului şi că oamenii trebuie să plătească pentru păcate,nimic mai adevărat.Natura e înclinată spre păcat,dar raţiunea decide dacă facem sau nu saltul de la gând la faptă.Consider că omul e în esenţă o fiinţă nefericită,dei are momentele sale în care încearcă să uite ceva de care nu îşi mai aminteşte. :)) Amnezia care survine din cauza metempsihozei celeilalte vieţi.Ce îmi place că o dau în idei filosofice,deşi nici una nu îmi aparţine.Apropo,ce părere ai despre câini?Îţi plac?Îi preferi în detrimentul pisicilor? 😀
    „-Christos a-nviat!”->Se regenerează în fiecare an ca bulbii de lalea,right?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s