În cer și pe pămînt

Uneori  am sentimentul că lumea o ca o foaie albă de hîrtie. Nescrisă, adică deschisă oricăror posibilități. Toate scenariile care ne par absurde atunci cînd le vedem în cîte un film, pe care Hollywood-ul le-a făcut indigerabile doar pentru că a abuzat de ele, sînt de fapt posibilități ale lumii reale în care trăim. O, lume glorioasă, foaie albă de hîrtie, goală și gata să fie umplută cu tot felul de povești fantastice și fierbinți! Că poveștile pot fi tragedii e foarte probabil. La urma urmelor tragediile sînt cele mai frumoase povești. Dar pot fi și basme cu zîne și cu fire de aur rupte și reimpletite după mult timp și în alte locuri, cu întorsături neverosimile, visuri împlinite exact așa cum au fost visate sau chiar mai bine și așa mai departe.

Credința că putem fi personajele unor povești fantastice ne-a fost sufocată cu multe straturi de cîrpe. Abuzul hollywoodian, cinismul unor vremuri cu inima frîntă și raritatea inerentă oricărei povești excepționale. Căci dacă n-ar fi excepțională, nu s-ar mai povesti. Dar, nota bene!, posibilitatea e ceva și probabilitatea e cu totul altceva. Dacă ceva nu e probabil, nu înseamnă că e și imposibil. E adevărat că probabilitatea unei posibilități poate să fie atît de mică încît for all practical purposes, cum zic englejii, posibilitatea respectivă să fie de fapt imposibilă.  Dar poveștile fantastice, acelea care ne trimit armate de pitici dansatori în sus și în jos pe șira spinării atunci cînd le auzim, și ne fac să zîmbim aprobator înspre transcedență, recunoscînd că trăim într-un univers mult mai misterios decît ne imaginasem (There are more things in heaven and earth, Horatio…), sînt nu doar posibile, dar și probabile într-o măsură suficientă pentru a merita să sperăm că într-o zi ne vom trezi și noi, personaje deloc excepțioanale, într-una.

Dedicat Puiului zburător prin lume.

2 gânduri despre „În cer și pe pămînt”

 1. Acelasi scenariu prost in tara de niciunde…

  D-zeu a creat lumea in tot atatea zile( 6 plus una de odihna si contemplare!) si este greu sa percepem maretia informatiei primordiale daca nu intelegem o lucrare de transformare interioara, ori necesitatea unui viitor mai sigur pentru generatia urmatoare! Raspunsul imediat este rece, fals si are o tenta de terapie emotionala, numai acceptarea interioara a realitatii are o doza de puritate-adevar si poate genera ecoul sinelui, sa ofere o cale de mijloc in propria viziune de ocolire a raului care se extinde si acapareaza lumea! Este inselatoarea liniste a tacerii care se abate meschin asupra noastra, acea pasivitate colectiva care domneste peste oamenii infricosati de neputinta si lasitate, de mediocritate si false sperante ca va fi mai bine…Ce se intampla in momentul de fata in aceasta tara este ca o tragedie din Grecia antica, doar ca actorii suntem noi si nu mai facem distinctie intre scena si realitate! Este o drama-terapie privita ca pe o solutie pentru cei care au avut experiente traumatizante in viata si nu mai pot comunica prin cuvinte. Sunt cei care isi aleg limbajul non-verbal si dau din maini intr-o disperare ca nu-si mai gasesc cuvintele potrivite, asa cum comunicau oamenii primitivi dupa descoperirea focului! Altii isi interpreteaza rolul intr-un teatru al absurdului ca niste actori amatori, ori ca un mim intr-o comedie a momentului in care autoironia este de succes! Dupa capacitatea de decelare a fiecaruia se aleg modalitati diferite de exprimare, poate mai facile si ancorate in contextul dramei pe care o traieste din plin. Este o falsa impresie de siguranta interioara, doar o supapa de refulare a exprimarii emotionale si o cale sigura spre fiasco! De ce nu se intampla ceva bun si corect in tara asta? Doar raul se perpetueaza sub diverse forme pe care nu le mai distingem si le confundam cu ceva bun si normal, suntem chiar atat de incorecti cu noi insine?
  „Bate si ti se va deschide, cere si ti se va da, cauta si vei afla!” Cui, de ce, pentru cine, de cine, cu ce…?
  In niciun caz nu m-am referit la intrebarile complementului indirect! Lucian Ciuchita

 2. Cele 4 mari adevaruri din taramul de niciunde…

  De la cele 4 legi ale spiritualitatii indiene si cele 4 adevaruri nobile din budism, sa vedem care sunt cele 4 adevaruri existentiale din Pom-mania?!

  Cele 4 mari adevaruri din spiritul de nicaieri, un curent fara tenta religioasa sau filozofica, doar de proliferare a non-valorii si a lipsei de civilizatie!

  Primul mare adevar se refera la faptul ca daca te-ai nascut in taramul de niciunde, ai sfeclit-o si ghinionul te va urmari toata viata!

  Al doilea adevar te ajuta sa intelegi realitatea inconjuratoare in raport cu normalitatea: oricat te vei pregati si vei acumula invatatura, oricat te vei stradui sa faci ceva in acest loc uitat de timpul schimbarii, nu vei reusi sa faci mare lucru, pentru ca un pisicher fara carte, colorat sau nu, dar sigur fara scrupule, mafiot sau pupincurist la partid, hot prieten cu justitia sau agramat in primarii, iti va sufla in ceafa si-ti va lua locul fara concurs si fara merit, doar prin manereli si aranjamente intre interlopi.

  Al treilea mare adevar te lasa mai rau fara grai, daca fugi din acest loc, te urmaresc „faptele de glorie” ale conationalilor cum treci granita, o situatie fara precedent care te trimite in lumea a IV-a, acel stigmat ca esti din neamul hoardelor de tigani, hoti, criminali si curve care au napadit pamantul de la un pol la altul!

  Al patrulea adevar este de natura sa te „linisteasca”definitiv, cand vei ajunge pe plaiurile lui Manitu unde nu este nici suparare si nici intristare, vei lasa in urma ta regretul ca ti-ai irosit viata in asteptarea unei schimbari si vei auzi numai lucruri nedemne despre tine,imprecatii si injuraturi, ca asa-i locuitorul mentionat, invidios si fudul, dar poet la bautura!!

  Lucian Ciuchita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s