În căutarea perfecțiunii

Posted: Mai 19, 2013 in Chestii grele, filozofie, Ultime
Etichete:, , , , , , , ,

S-ar putea spune că una dintre cele mai mari provocări ale condiției umane este acceptearea imperfecțiunii. Imperfecțiunea lumii, imperfecțiunea oamenilor, imperfecțiunea mea. Dintre toate, probabil imperfecțiunea personală e cea mai greu digerabilă. Că ești mult mai prost decît îți place să crezi, mai rău, mai leneș și așa mai departe- să faci pace cinstită cu tine acceptînd toate astea, aceasta este ultima frontieră, nu spațiul, cum ar vrea căpitanul Picard să ne facă să credem. La imperfecțiunea celor din jur, în schimb, ne raportăm mult mai ambivalent. Ne bucură și ne întristează în același timp. Ne bucură pentru că în imperfecțiunea celor din jur găsim, printr-un procedeu obscur de inversiune psihologică, compensare pentru propriile noastre imperfecțiuni. Și ne întristează pentru motive evidente cărora n-are rost să le mai spunem pe nume. Ne plimbăm imperfecți, înconjurați de oameni imperfecți, într-o lume imperfectă, dar, culmea ironiei, mereu în căutarea perfecțiunii. De unde ne-o fi venit ideea asta?

Anunțuri
Comentarii
  1. sjackm spune:

    Una dintre tragedii este ca un om care cauta prea mult perfectiunea devine idealist, iar lumea lui se naruie sub greutatea imperfectiunilor care, rand pe rand, ii sunt prezentate ca intr-o revelatie continua.
    Si cel mai greu e sa accepte ca el insusi este incapabil sa devina un model pentru societate, nu se poate inalta la propriile standarde.
    Cel mai greu e sa accepte…

  2. ionetecatalin spune:

    De acord. Si as continua firul tau zind ca una dintre cele mai mari tragedii e tocmai asta, ca nu putem sa nu cautam ca bezmeticii perfectiunea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s