Mai bine să mori de cancer decît de foame

Nu, nu mă tabloidizez. Dacă m-aș tabloidiza, aș vorbi despre schimbarea polului magnetic al Pămîntului. Știați că polul magnetic al Pămîntului s-a deplasat cu mai mult de o mie de kilometri în ultima sută de ani? De fapt, se deplasează cu vreo 75 de kilometri pe an, în ultimul timp, și accelerează pînă cînd la un moment dat o să dispară pentru o scurtă perioadă de timp, doar ca să repară inversat. Adicp polul nord o să fie polul sud și invers. Unii spun că asta ar avea efecte dramatice pentru viața pe Pămînt, în timp ce NASA de exemplu spune că nu ar fi așa dramatic (puteți citi aici ce spune NASA). Cei care spun că sfîrșitul lumii o să vină de aici sînt evident entuziaști ai anului 2012. Toată lumea îi vede prost, ca pe toți alarmiștii, de altfel. Dar vreau să le iau puțin apărarea. Fapt este că, mîine sau peste un milion sau o sută de milioane de ani,  sfîrșitul o să vină oricum. Asta e la fel de sigur pe cît e de sigur că a existat un început. Și faptul că a existat un început e foarte sigur. Ceea ce nu-i face pe alarmiștii apocalipselor de tot felul nimic altceva decît avangardiști. Poate extrem de avangardiști, dar avangardiști în orice caz

Dar uite, așa fac eu și mă pierd în paranteze stufoase. Mi se pare uneori că sînt incapabil să torc un fir narativ de la început pînă la sfîrșit fără să mă agăț de tot felul de alte scame. Mă rog, nimeni nu e perfect. Și mi se pare că m-am și tabloidizat încercînd să arăt cum ar fi să mă tabloidizez, nu-i așa? Simulare perfectă.

Titlul postului e inspirat de o discuție pe care am avut-o azi cu o colegă și pe care o mai avusesem de fapt și în alte ocazii. Discuția pornise de la alimentația de astăzi, plină de E-uri și hormoni și modificări genetice și toate chestiile astea care efectiv, spun unii, au produs epidemia de cancer cu care ne confruntăm astăzi. Eu am răspuns că totuși avem motive să fim optimiști, pentru că, cred eu, poate în zece sau douăzeci de ani aproape toate formele de cancer o să fie vindecabile.

Și în plus, alimentația de astăzi, așa păcătoasă cum e, a făcut ca pentru prima dată în istorie să fie mult mai puțini oameni care mor de foame. Alimentele moderne, aditivate și modificate genetic așa cum sînt, reușesc totuși să ofere o abundență de hrană pentru populația lumii, ceva cu totul fără precedent în istorie. E adevărat că alimentele nu sînt repartizate drept pe lumea asta (dreptatea însăși nu e repartizată drept pe lumea asta, pentru că lumea asta e, în esență, strîmbă), că unii sînt obezi în timp ce alţii sînt subnutriți. Dar cetățeanul mediu al planetei e astăzi destul de bine hrănit. Statistica poate să fie o chestie foarte amuzantă. De exemplu, dacă Ion are zece găini și Gheorghe n-are niciuna, se poate spune că fiecare dintre cei doi are în medie cinci găini.

Bun, deci ziceam că mai bine să mori de cancer decît de foame, și așa e. Moartea prin înfometare e o chestie sigură, în timp ce cancerul e o chestie probabilistică. Este foarte posibil ca cineva să fumeze toată viața, să trăiască într-un oraș poluat, să mănînce în fiecare zi mezeluri cu maioneză și cartofi prăjiți și totuși să nu facă niciodată  cancer. Dar cînd vine vorba de absența hranei, lucrurile stau altfel. E suficient să treacă mai mult de șase ore de la ultima masă că individul modern și sătul deja începe să se văicărească: mor de foame! Alimentația modernă, cu toate E-urile și hormonii ei, e un rău necesar.

2 gânduri despre „Mai bine să mori de cancer decît de foame”

 1. 🙂 Și totuși se moare și de foame… Problema nu este, zic eu, cea alimentară, ci este legată de energie… Energia poate înlocui uneori resursa: cu ea transporți, transformi, muți munții din loc (literalmente, prin exploatări miniere în cariere, adică de suprafață). Carevasăzică dacă ai energie ai păpică, iar dacă statele sărace vor câștiga acest război economic cu țările bogate se va echilibra ușor balanța… Totul e însă legat de fluxurile de capital, fără de care nu se poate nimic… Deci, mai așteptăm până când și ”occidentalii” vor realiza că energia consumată de ei dezechilibrează prea mult economia și ecologia planetei… Totul ține însă de nivel de trai și obișnuință în raport cu nevoile reale… Când mă gândesc că un kilogram de vită de Kobe e suficient pentru hrana unui pensionar de CAP… într-un an… Căci 350X12 luni pensia unui fost colectivist… 3500 un kg de vită… Woooow… Deci flux de capital și repartizarea echitabilă a resurselor… Pffffff…. 😐 😳

 2. Te salut Cătălin,
  Îmi place blogul tău, îmi place cum scrii, ai talent. M’ai făcut invidios. Păi cum vine asta, măi Ion(ete), adică tu ai zece găini (talente) şi io niciuna? Io ştiu că statistic, cum ziceai, e bine, că am avea fiecare câte cinci, dar n’ar fi mai bine să le am io pă alea zece şî tu niciuna?
  Hai că am glumit, că te văd băiat isteţ şi ştiu că nu te superi! De fapt, nu isteţ e cuvântul cel mai potrivit, ci înţelept.
  Ştii diferenţa dintre un om inteligent şi unul înţelept? Hai să văd ce răspuns dai, că’ţi merge mintea.
  Te’ntrebi de unde ştiu? Păi, ţi’am citit aproape toate articolele de pe blog. Stai liniştit, nu mi’am pierdut timpul, a fost o plăcere. Măi, un comentariu de la unul mai bătrîn primeşti? No, chiar dacă nu’l primeşti io tot îl fac. Decepţia aia în dragoste să ştii că ţi’a prins bine, ai devenit mai profund în gândire. Şi, cu părere de rău îţi zic, dragostea adevărată e cea în care dăruieşti tu totul fără să pretinzi nimic în schimb. Însă nu ajungi la ea decăt după ce te ‘loveşte’ mai întâi aia pasională.
  Asta lasă urme dureroase, cealaltă nu. Dar ai tot timpul înainte, tânar eşti, inteligent eşti, şi ai toate şansele să devii şi înţelept.
  Te voi citi în continuare, chiar ai ceva de spus şi’mi place cum gândeşti.
  Cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s