Maneaua perfectă

Am auzit zilele astea o manea. N-am ascultat niciodată o manea, dar am auzit destule. Una dintre trăsăturile caracteristice ale industriei manelelor în România este radicala ei lipsă de creativitate. Asta nu înseamnă că nu există şi manele cu totul originale, probabil că există. Doar că în general „creaţia” muzicală în manele nu e nimic altceva decît preluarea cu o maximă nonşalanţă a unor melodii gata făcute şi punerea lor pe ritmuri consacrate. Din punctul ăsta de vedere, se poate spune şi despre Ponta că este un manelist. Iar cînd vine vorba de texte, acestea sînt atît de simple şi repetitive încît poţi să zici  că scriitorul (?) de texte pentru manele nu face altceva decît să recombine la infinit cîteva cuvinte cheie ca valoare şi duşman.

Dar maneaua pe care am auzit-o zilele astea e diferită. Nu mai ştiu cum se numeşte, dar textul manelei constă în verbalizarea notelor muzicale cîntate. Cîntăreţul, deci, în loc de alte versuri nu face altceva decît să pronunţe notele muzicale ale melodiei pe care o cîntă: si minor, la minor, fa minor şi aşa mai departe (mai toate tonurile erau minore- le plac minorele, se ştie)

După părerea mea (de nespecialist), maneaua asta reprezintă un fel de apogeu al industriei manelelor, deoarece în ea parcă străluceşte slab, timid, aproape imperceptibil (la fel  ca muzica în manele), un moment de onestitate dezarmantă a manelistului. El renunţă să mai disimuleze prezenţa sensului, să mai mascheze prin „duşman” şi „valoare” vidul care e de fapt singura substanţă a oricărei manele. Prin dedublarea notelor în limbaj, manelistul afirmă şi îmbrăţişează nimicul care e temelia artei sale. Momentul ăsta mie mi se pare sublim, nepreţuit, de o frumuseţe fără număr, cum ar zice manelistul însuşi.

8 gânduri despre „Maneaua perfectă”

 1. Greșit: manelele au trei teme: ”banii, sexu’ și dujmanii”. Orice e în opoziție cu orice… Deci sunt un fel de basme cântate…
  Cât despre Ponta, iată părerea mea:

  ”1. Domnul Ponta nu a fost instruit sau nu știe să întocmească aparatul critic al unei lucrări științifice, care se poate realiza cu note de subsol, note de sfârșit de capitol sau de lucrare, sau note în text (trecute în paranteze). Domnia Sa invocă faptul că lucrarea incriminată se găsește la bibliografie, doar că n-a citat-o ca notă de subsol… Trebuia citată! Este obligatoriu, pentru orice lucrare științifică. La rândul său, teza de Doctorat a Domniei Sale va intra ca referință bibliografică pentru alte lucrări științifice.
  2. În cadrul Universității există o Comisie care se ocupă de Doctorate, iar Domnului Ponta trebuia să-i fie trimisă înapoi teza de Doctorat spre a fi corectată, dacă s-au constatat astfel de neajunsuri. Dacă în Comisia respectivă a existat o asemenea larghețe, în aprobarea formei finale a tezei de Doctorat, avem o problemă…
  3. Peste această Comisie, titlul de Doctor știu că îl acordă o altă Comisie, cea din Minister. Chiar și în această Comisie lucrarea putea fi respinsă și re-trimisă spre corectare autorului.

  Așadar, cu sau fără comentarii ironice, consider că teza de Doctorat a Domnului Victor Ponta este, în cel mai rău caz, o lucrare științifică întocmită defectuos, dar nu cred că a existat intenția de a plagia, eventual neștiința de a alcătui în mod riguros o lucrare științifică. Și mă mai miră, sau nu (sic!), cum se obțin în România atât de multe titluri de Doctor? Unde e calitatea, că la cantitate nu stăm rău, zic?!”

  Sursa (:P ca să nu mă bănuiești de ”copi peist”: http://bciprianmp.wordpress.com/2012/07/06/ce-cred-eu-despre-teza-de-doctorat-a-lui-victor-ponta/

  1. Înseamnă să uiți să pui nota de subsol sau să crezi că e suficient să pui bibliografia de la sfârșitul tezei de doctorat… Deci să nu știi cum se face un aparat critic la o teză de doctorat sau orice alt tip de lucrare științifică… 🙂

   1. Mai inseamna si ca tu esti foarte, foarte naiv daca crezi ca asta s-a intimplat in cazul lui Ponta. Si in orice caz, e absurd sa spui asa ceva. El a copiat vreo 80 de pagini (o treime din teza) deci nu poate fi vorba de vreo omisiune acolo, ci de manelism fara numar.

   2. Deci timp de 8 ani pe nimeni n-a durut nicăieri cum și-a luat Ponta Doctoratul și, cum a ajuns oponentu’ Băsului, cum toți și-au îndreptat acuzațiile spre el… Poate cele 80 de pagini sunt pe același sistem cu 1,5 milioane de voturi furate… 😆 Deci îmi vine să râd… de situație… Comisia lu’ pește numa’ acu’ și-a dat seama, după 8 ani??? Atunci… bine… Băune competența în ei și dorința de a face ceva în mod transparent și independent… 😆
    A nu înțelege că nu spun că din punct de vedere tehnic nu e plagiat, fiindcă asta se numește, cu siguranță, dar oare alți ”doctori” cum stau la capitolul ăsta? 😉 Muuuulți cred că sunt pe bune Doctori… 😆

 2. Bre, sunteți complet offtopic cu comentariile astea despre Ponta! Aici e vorba despre manele, despre sentimente umane profunde, deci să revenim la subiect.

  De la mine pentru tine:

  (Îți dai seama cât am căutat prin iutub ca să găsesc o melodie care să vorbească despre relația noastră înfiripată pe internet? Huh?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s