Săgeata timpului

Într-o carte-dialog între Michel Houllebecq şi Bernard-Henri Levy, îl văd pe Cioran citat alături Baudelaire, Pascal şi alţii şi îmi spun: uite un român care a reuşit. Că a reuşit cu preţul românităţii, n-are nicio importanţă. Important e că a reuşit. Şi mă trece un fior că mi-ar plăcea să reuşesc şi eu. Dar am ratat startul. L-am ratat în ţara asta şi nicio altă ţară n-o să mi-l dea înapoi. Aş avea nevoie, pentru reuşită, eventual de un alt univers, unul în care timpul e recuperabil. Ce bine ne-ar prinde la toţi aşa ceva, nu-i aşa? Un timp recuperabil. Cîte greşeli n-am îndrepta, cîte tragedii n-am evita, cîte clipe pierdute fără rost n-am răscumpăra.

Din păcate, cel puţin în universul ăsta, săgeata timpului e îndreptată inexorabil în jos. Deşi anumite speculaţii din fizica teoretică ne zgîndăresc imaginaţia şi flacăra din suflet, care ar vrea, cu tot felul de idei periculoase care relativizează această inexorabilitate. Deocamdată ideile astea au fost exploatate doar în literatura science fiction. Şi în sufletele unor disperaţi.

Reclame

3 gânduri despre „Săgeata timpului

  1. ce ma enervezi tu cu ratarea startului 🙂 la varsta ta, altii nu aveau atata informatie ca tine si unii au luat-o de la capat mult mai maturi 🙂 rotofei ca varsta! fa bine si scurge-te spre tari straine sau pune-te odata pe treaba aici, ca sunt putini cu creierul tau!

  2. ce inseamna „a reusi”? pun pariu ca scopul lui cioran si al altora ca el nu a fost „sa reuseasca”. ei AU FOST. S-AU EXPRIMAT. S-AU DEZVOLTAT EXPRIMANDU-SE. SI INVERS. ce vreau sa spun e ca „reusita”, in sensul in care ai abordat-o tu in postare (pornind de la criteriul lui „famous”), e un ..daca vrei. „epifenomen”, nu o coordonata existentiala de baza.

  3. Mersi eumiealmeu, ca de obicei, imi dai pastile de optimism. am nevoie, zilele astea. apreciez. desi, trebuie sa fiu sincer si sa mai spun odata ca mai degraba eu sint cel realist aici.

    draga arethe, recunosc, am folosit cuvintul reusita in cel mai vulgar sens al lui 🙂 dar mi se pare ca sensul asta vulgar e larg, foarte larg, si le include si pe cele la care te referi tu, care sint substantiale, nu doar epifenomene, cum frumos le-ai zis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s