Despre dinamica pauzelor de ţigară (de la un nefumător)

Perspectiva mea e una cu totul exterioară. Habar nu am ce înseamnă să simţi dorinţa irezistibilă de a fuma o ţigară, şi mulţumesc Cerului că e aşa. Deci plec de la recunoaşterea faptului elementar că pauza de ţigară este, pentru un fumător, o necesitate fiziologică. De fapt nu e chiar aşa. Nu pauza e necesitatea, ci fumatul. Unii fumează în timp ce muncesc, fără pauză. Aceştia îi obligă de obicei pe ceilalţi să le înghită fumul letal, cu excepţia cazurilor în care nu împart spaţiul cu altcineva.

Pauza de ţigară  e mai mult o necesitate socială decît una fiziologică. Pentru fumători, pauza are ceva magic. E ca o vrajă care se răspîndeşte în jur şi îi atrage şi pe nefumători. Astfel unii ajung să înceapă lungul şi plăcutul proces de sinucidere care este fumatul, doar pentru că au fost prinşi de vraja socială fumatului. Dar asta e altă poveste.

Pentru cineva care munceşte, pauza de ţigară, acolo unde este permisă la locul de muncă, este la început subordonată muncii. Cu cît mai multe şi mai lungi, cu atît mai bine, îşi spune fumătorul, dar pauzele de ţigară se afirmă la început timid, ca nişte umbre sfioase care dispar la prima rază venind dinspre cîmpul muncii. Cu timpul însă, şi aceasta este ceea ce am numit dinamica pauzelor de ţigară, printr-un proces destul de complex care ar putea fi descris într-un articol ştiinţific, pauza de ţigară ajunge să subordoneze munca.  Nu vreau şi probabil nu pot să descriu în detaliu condiţiile care permit aşa ceva. De aceea, titlul postului de astăzi este adecvat, pentru că scriu despre dinamica pauzelor de ţigară, fără a o analiza propriu-zis. Să spun doar că, din umbră sfioasă, printr-un proces de formare asemănător naşterii unei stele, pauza de ţigară a devenit ea însăşi sursă de lumină, făcînd să pălească alte lucruri din jurul ei. Dar, spre deosebire de lumina unei stele, efectul asupra florilor, de exemplu, e  cu totul opus. Presupun că nici florilor nu le merge bine într-un loc unde pereţii sînt negri de la fum de ţigară.

Reclame

3 gânduri despre „Despre dinamica pauzelor de ţigară (de la un nefumător)

  1. trecusem pe la tine sa vad daca ai scris ceva despre… daca ai comentat in vreun fel ce s-a intamplat aseara. as vrea sa scriu si eu ceva despre ciudatenia asta cu numele de viata si asteptam un semn de la tine… sigur o sa-l dai, nu?

  2. mi-a povestit cineva o faza funny. cica supravietuirea lui intr-o firma dintr-o tara europeana era dependenta de pauzele de tigara. daca vroiai sa fii continuu informat, la curent cu tot ce se intampla in firma, cel mai bun loc pentru a te informa era pauza de tigara. era locul unde se povesteau secrete, se planificau strategii and so on … uite alta valenta a pauzei de tigara … :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s