Artist sau ACTIST?

La metrou, în trenurile vechi, cu vagoane care nu comunică între ele, mai vezi din cînd în cînd cîte un performer de stradă care încearcă să facă un ban cinstit. Cele mai multe reprezentări sînt patetice şi unii  mai scot cîte un leu din buzunar de milă. Alteori, însă, interpretarea poate să fie excepţională şi foarte mulţi bagă mîna în buzunar.

Aşa a fost sîmbăta asta cu aceşti doi muzicieni ambulanţi.  Îţi dădeai imediat seama că cel mai în vîrstă dintre ei era un adevărat euro-muzician, pentru că arunca texte în franceză şi italiană. Faptul că aceşti showmeni formaţi prin străinătăţuri au revenit în Patrie e de natură a te pune serios pe gînduri! Mai poate fi şi un indicator economic care spune că Bucureştiul o duce mai bine decît Parisul sau Roma. Cel puţin pentru cerşetori şi muzicieni ambulanţi.

Dar să revin la interpretarea amicului nostru internaţional, care, ziceam, a făcut pe foarte mulţi din vagonul în care ne aflam să bage mîna în buzunar. Interpretarea poate nu era neapărat impecabilă din punct de vedere muzical, dar era plină de un entuziasm şi o energie molipsitoare în stare să descreţească şi cea mai acră figură. Şi, mult mai important, să deschidă un procent mult mai mare de buzunare.

Desigur, succesul la buzunare n-a fost sută la sută. De exemplu, pe mine n-au reuşit să mă facă să scot din buzunar decît telefonul, pe care l-am folosit ca să-i filmez. Pe gratis. O gagică (apare în clip, în stînga) dansa pe scaun, tot pe gratis. E drept,  e singura care a aplaudat şi a chiuit de bucurie, deci presupun că şi-a plătit într-un fel biletul. În clipul meu pare foarte cuminte, îmi foarte pare rău că n-am prins-o în flagrantul dezmăţului.

Ăsta e riscul pe care şi-l asumă orice artist, la urma urmelor: ca mulţi să le guste produsele artistice fără să plătească. Şi un artist adevărat se bucură mai mult cînd foarte mulţi oameni îi gustă pe gratis produsele, decît atunci cînd adună profit de la cei, inevitabil semnificativ mai puţini, care au fost dispuşi să plătească pentru a gusta.

Asta mă face să trag concluzia că cei din spatele ACTA sînt în primul rînd oameni de afaceri şi abia la fund de tot un pic artişti.

Recunosc, un metrou plin de bună dispoziţie, muzică şi dans etc, are farmecul lui. Dar parcă mai mult farmec are un metrou gol, probabil ultimul care mai circulă după unşpe’ noaptea…

Anunțuri

6 gânduri despre „Artist sau ACTIST?

  1. Excelent, mi-a făcut mare plăcere să citesc şi să vizionez. Actiştii nu sunt deloc artişti, artiştii sunt cei exploataţi de actişti. Era internetului ar trebui să descopere noile modele de distribuţie a operelor care să favorizeze cu adevărat artistul.

  2. N-am citit toata treaba cu ACTA, dar cred ca artistii…ar putea sa incalce regula..dand liber la melodii…de pe site-urile lor oficiale…sau vanzand drepturi de autor catre site-uri…sau vanzand melodii la 0,01 centi…sharing etc

  3. Unii sunt chiar talente înnăscute, de aceea au șansa să devină muzicieni. Alții muncesc mult, dar rămân la stadiul de muzicanți…

  4. @Alexxa: probabil o sa fie multi artisti „adevarati” si care o sa procedeze asa, in cazul unei distopii ca ACTA

    @ Ciprian: multumim pentru distinctia muzician/muzicant 😉

    jackm, farmecul trenului, daca exista, e diferit de cel al metroului 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s