Paradox pe pîine

Lumea e o chestie paradoxală. Există, fără vreun motiv anume. Bun, după ce că există, mai e şi plină de alte paradoxuri. Existenţa, de una singură, e un paradox. Cel mult tautologie, sub forma: exist deci sînt. Un ceva solicită întotdeauna un altceva care îl precede şi aşa ad infinitum. Dar să nu mă pierd în speculaţii scolastice medievale. De fapt, n-ar fi posibil să mă pierd în aşa ceva deoarece sînt cît se poate de ignorant în ceea  ce le priveşte. Tot ce vreau să spun e că un lucru, chiar şi limbajul, sfîrşeşte întotdeauna prin a se autocontrazice, atîta timp cît e singur, cît nu face trimitere la altceva. La fel şi eul, a cărui cea mai bună definiţie a dat-o Kierkegaard, care spune că sinele sau eul e o metarelaţie, adică o relaţie a relaţiei. Dar să nu mă pierd nici în filosofiile existenţialiste mai recente, căci şi în cazul lor ignoranţa mea doar cu puţin mai mică decît în cazul scolasticii medievale.

Am pornit de la observaţia că lumea e paradox şi acolo vreau să mă întorc. Ce m-a făcut să îmi amintesc de lucrul ăsta, pe care nu-l uit niciodată (paradox, sic!), a fost o ştire despre o chestiune mai degrabă trivială. Dacă m-ar fi întrebat cineva care cred eu că e cel mai scump oraş din lume, aş fi răspuns că probabil New York sau Tokyo. Sau vreun alt oraş din lumea cea mai civilizată şi sofisticată şi bogată. Dar aş fi dat-o-n bară cu răspunsul ăsta, pentru că în realitate cel mai scump oraş din lume e în Africa, care e cea mai necivilizată şi mai nesofisticată şi mai săracă regiune din lume. Da, cel mai scump oraş din lume e Luanda, capitala Angolei, şi chiar dacă ăsta nu e chiar un paradox după definiţiile scolasticii medievale, e, în orice caz,  un paradox după  toate regulile bunului simţ.

Anunțuri

12 gânduri despre „Paradox pe pîine

 1. Și unde mai pui că nici mâncărurile cele mai scumpe nu-s cele mai sănătoase sau mai sățioase, sau hainele cele mai scumpe nu-s cele mai confortabile, sau cărțile cele mai scumpe nu-s cele mai valoroase pentru intelect… Zis-am zis și io p-acilea să mă aflu-n treabă, da’ să moară pisica la dușmanii mei dacă n-am, paradoxal (sic!) dreptate! 😆

 2. Noica zicea ca maretia tragediei grecesti sta in faptul ca in povestile alea toata lumea avea dreptate. Alt paradox. Dar cam abuzam cuvintul, mi se pare. Oricum, sigur ca ai drepate , Ciprian. Toata lumea are! :))

 3. Exista o Africa pe care pretindem ca o stim si o alta Africa. Spre sud Africa isi schimba fata. Ati auzit de Botswana? Ce va sugereaza? Probabil ca nu prea multa bogatie, praf si alte din astea. Realitatea este cu totul altfel : sosele largi, masini ultimul racnet , oferte de telefonie mobila la 70 europe luna abonamentul. Deci …

 4. Ai fost pe acolo?

  @Mihai: Logica, ca si matematica, e o chestie formala. Atita timp cit sint indeplinite conditiile formale (principiul noncontradictiei e doar unul dintre ele), ei nu-i pasa despre ce e vorba. La fel cum matematicii nu-i pasa daca aduna mere cu pere sau prune cu ciuperci.

  1. Buna !

   Da , am fost , plecata fiind cu o groaza de prejudecati de stilul :”la mama naibii”, „acolo unde n-au dupa ce bea apa”, „in salbaticie”. Doar prima idee s-a dovedit adevarata , restul nici vorba. Si , dupa „experienta” asta mi-am spus ca tare ar trebui sa-mi repun ideile in ordine mai ales cele neverificate. Si mi-am mai spus ca voi deveni mai ingaduitoare cu cei ce-mi vor spune ca Budapesta e capitala Romaniei (;-) atata vreme cat habar n-am nici eu care-i capitala Rwandei, Uganei (acum stiu dar acum 5 luni habar n-aveam) ,etc.. Revenind la paradoxuri , cred ca le si autoalimentam pe baza nestiintei si doar interpretarii.

  1. Da’ las’ că nici cu Ferentarii nu ți-e rușine… Oamenii ”are” celulare… Și alte ocupații ”nobile”, n’est pas? 😉

 5. Ferentarii are de toate, draga Ciprian :))

  Acum, draga Moi, vrei sa spui ca nu ti se pare citusi de putin pe dos ca cel mai scump loc din lume e in Africa? Si nu intr-o parte a Africii ca cea unde ai fost tu, ci una mult mai putin paradisiaca. Paradoxul ala a primit citeva explicatii economice, dar chiar si dupa ce a fost explicat, tot te uimeste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s