A fi sau a nu fi legal

Zilele astea sînt pe un trip de legale.  Glumesc, nu mă droghez. Doar că datorită serviciului am foarte des ocazia să văd victime ale consumului de droguri legale sau aşa-greşit-zisele etnobotanice ceea mă face să fierb de furie că povestea asta nu se mai termină odată. Îmi aduc aminte de un  film ( A scanner darkly) făcut după o poveste a lui Philip K. Dick, în care o substanţă (substance D) făcea ravagii, producînd la început halucinaţii şi paranoia ca în scurt timp să ducă la o degradare fizică şi psihică aproape totală. Cam asta face astăzi Pure by Magic, Insomnia, Euforia sau cine ştie  cum s-or mai fi numind acum substanţele astea care, deşi vîndute ca ierburi de fumat  (de aici numele de etnobotanice)  sînt de fapt derivate de amfetamină care se injectează.

Astăzi am avut pentru prima dată ocazia să stau de vorbă cu un vînzător de asemenea ierburi artificiale criminale. Pentru el toată povestea n-a fost altceva  decît o oportunitate de afaceri de care a profitat, şi a profitat bine pentru că a ajuns ca în foarte scurt timp să obţină un profit de cinci mii de euro pe zi. Informaţia e cît se poate de reală, nu e deloc exagerată. Cumpăra drogurile din China cu cîteva mii de dolari pe kilogram şi le vindea în România cu mai mult de zece mii de euro pe kg. Tot el mai spunea că zvonurile care o asociază  pe Elena Băsescu, prin prietenul ei, cu piaţa asta de droguri legale, ar fi adevărate.  Asta n-are nicio legătură cu discursul pro-legalizare al Elenei Băsescu. Şi eu sînt pentru legalizarea tuturor drogurilor.

Dacă ar fi legală marijuana şi heroina, n-ar mai exista o piaţă pentru „etnobotanice”, care sînt de multe mai mai periculoase decît orice alt drog. Şi istoria ne arată că acolo unde drogurile sînt legale, contrar la ce crede toată lumea,  sînt mai puţini consumatori decît acolo unde ele sînt ilegale. Paradox al naturii umane? Curiozitate sociologică? Orice ar fi, omenirea ar fi cazul să îşi aducă aminte că prohibiţia care l-a creat pe Al Capone continuă să creeze şi astăzi monştri. Mult mai urîţi şi mai malefici.

Anglia avut aceeaşi problemă cu ceva timp în urmă, doar că a rezolvat-o foarte uşor prin interzicerea tututor substanţelor care produceau un anume tip de efect. La noi se interzic substanţele, nu efectele lor, ceea ce lasă loc liber inventatorilor de substanţe să vină cu reţete mereu noi, deci legale (căci ce nu e interzis, e permis) şi cu efecte din ce în ce mai periculoase.

Te cuprinde un sentiment de disperare cînd îţi dai seama că viaţa nu are nicio valoare în faţa unui stat care ar putea extrem de uşor să pună stop fenomenului.

PS: Aș vrea să fie limpede faptul că eu nu cred că zvonurile despre Elena Băsescu și drogurile legale sînt adevărate. Nu cred că domnul președinte, care e cunoscut pentru lupta anti-corupție și pentru onestitatea sa, ar permite așa ceva. Și bineînțeles că dacă ar fi așa, domnul președinte nu ar avea cum să nu știe că e așa.

4 gânduri despre „A fi sau a nu fi legal”

  1. Îmi pare rău să te anunț: Statul România nu mai există, e doar o adunătură de indivizi trăitori într-n spațiu delimitat geografic, în care unii tac, pentru ca alții să facă. Ce să facă? BANI, BANI BANI! Cu orice mijloace…

  2. Eucred ca daca cineva care are o cat de mica influenta decizionala va avea posibilitatea sa utilizeze treaba asta in a._si facilita un interes sau altul., o va face. Interventia E.B. nu are nicio legatura cu interrsul de afaceri X sau Y? Hm… zau asa… vb lui Mitica: „esti copil?”… ce nu inteleg eu e de ce se perpetueaza minciuna asta in care nu mai crede nimeni: etnobptanicele ar fi din plante. De ce naiba se numesc asa? Asta incalca orice reguli ale pietei (inselatorie, reclamamincinoasa etcetc). Nu mai zic de cat de nocive sunt. Io asta nu inteleg. De ce sunt legale. Incalca legea, atat prin conceptie, din
    motivele de mai sus.,legate de comercializarea unui produs care e altceva, de fapt (nu sunt jurist, dar credca s-ar putea face apel la chichite de drept comercial sau ceva de genul intr-un eventual demers care sa aiba ca rezultat INTERZICEREA acestor falsuri letale. Cat despre aspecte”le etice sociale medicale etc, legate de efectele,repet, letale asupra sanatatii fizice (cel putin)
    a populatiei, sunt argumente la fel de evidente si valabile. E aberant: statul roman interzoce marihuana, dar da voie unor otravuri sintetice cu risc mai mare si efecte infinit dezastruoase? I mean, WTF??! Chiar suntem luati de prosti. Nimic nou… insa: uite, mi-a venit o idee: ma intreb ce sanse (inclusiv la CEDO), inultima instanta, ar avea un demers in instanta al unei echipe de juristi, medici, psihologi, chimisti etc, avizati in domeniu, prin care sa se interzica „legalele” astea? Dim cate stiu eu, insasi legea romana inca interzice comercializarea si consumul dedroguri. Atunci sa rupem acest status quo aberant, ce davoie unor magazine de cosmaruri sa fctioneze. Interesele financiare ale unora sau altora prevaleaza in fata binelui public si a sanatatii populatiei. Pana cand? Nu stiu daca un astfel de demers juridic a fost facut, dar am convingerea ca, bine instrumentat, are sanse de reusita. In tara asta se vinde moarte sintetica sub nume de vis botanic. Repet: WTF?!

  3. Nu sint un mare credincios in initiativele individuale care pot schimba legi si rastunra puteri. Eu imi vars necazul, cu totul neproductiv si fara consecinte, aici pe blog. Uneori credeam ca seman cu Don Quijote, dar de fapt imi lipseste cu totul dimensiunea aceea eroica in stare sa se lupte cu morile de vint.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s