Cîte femei pe cap de bărbat?

Anthony Giddens, unul dintre cei mai populari sociologi ai momentului, scria undeva că modernitatea este profund sociologică. Ce voia să spună prin asta e că cunoaşterea sociologică (ştie cineva cum puteam să evit cacofonia asta?) devine ea însăşi parte din realitatea pe care voia doar să o descrie şi să o explice, o realitate pe care ajunge să o influenţeze în multe feluri. De exemplu, spune Giddens, cînd cineva se gîndeşte dacă să se însoare sau nu, nu poate să facă abstracţie de zvonurile despre rata în creştere a divorţurilor de care a citit prin vreun ziar. Dacă a mai auzit şi că concubinajul (altă cacofonie pe care am lovit-o în plin) devine din ce în ce mai popular, va sta probabil pe gînduri înainte să se însoare. În orice caz, şi asta e esenţial, decizia lui va fi într-o anumită măsură afectată de ideile sociologice prinse din aer.

Ca în cazul tuturor ideilor care zboară prin aer, social sau de alt fel, există un risc considerabil ca acestea să nu fie exacte sau să fie prost interpretate. În orice caz, nu trebuie să uităm că chiar şi în zilele noastre luminate de sociologie şi de ştiinţe în general, legendele urbate şi rurale, miturile de tot soiul înfloresc într-o veselie. Una de care mă lovesc frecvent şi de care m-am lovit cel mai recent aseară la o discuţie pe Lipscani, a fost  legenda că în România ar fi cam 3, 4 femei pe cap de bărbat. Vai de capul bărbatului, dacă ar fi aşa! Sau ferice de el? Întrebări la care nu se poate răspunde uşor.

Vestea asta e bună pentru vînzătorii de haine pentru femei, căci se ştie ce pradă uşoară sînt femeile cînd vine vorba de haine. BSB, de exemplu, are cele mai multe magazine deschise în România, după Grecia, ţara de origine. Doar că este o veste falsă, ceea ce fără îndoială îi va dezamăgi pe vînzătorii de haine pentru femei şi pe cei care credeau că astfel le cresc şansele să îşi găsească sufletul pereche sau, pentru cei mai puţin idealişti, sperau la cît mai numeroase one night stand-uri (nu standurile din magazinele cu haine pentru femei, altfel de standuri, ştiţi  voi de care). Conform datelor pe care oricine le poate accesa foarte uşor pe siteul INS-ului, scrie negru pe alb că în 2002 erau cam 11 milioane de femei şi cam 10 de bărbaţi, şi e foarte puţin probabil ca în zece ani să fi crescut numărul femeilor cu vreo 20 de milioane sau să fi scăzut cel al bărbaţilor tot cu atît.

În acest ultim caz eu ar trebui să fiu un antibărbat, adică un bărbat cu minus în faţă, că tot citeam mai devreme un articol despre antimaterie şi despre misterul dispariţiei ei. Căci, ne spun oamenii de ştiinţă, la Big Bang cantitatea de materie era egală cu cea de antimaterie, apoi, într-un hocus-pocus universal, aproape toată antimateria din univers a dispărut. Un om de ştiinţă scria că „Universul are o uşoară înclinaţie către materie, ceea ce explică de ce existăm noi”.  Mie mi se pare că astfel nu se explică de fapt nimic. Cel mult presupune că universul are nişte prejudecţi şi face discriminări, ceea ce face neapărat necesară luarea universui ca obiect de studiu pentru sociologie, care se ocupă de aspectele astea în ramura ei de psihologie socială. De ce, adică, să prefere el materia? De  ce să existe ceva mai degrabă decît nimic? De ce să existe atomi, animale, oameni, viaţă, flori, moarte, dragoste, sex, foamete, opere de artă, maşini, droguri, muzică,  şi tot restul chestiilor care formează existenţa şi care sînt făcute din materie? Păi ce e cu discriminarea asta? La fel de ştiinţifică mi se pare afirmaţia că Dumnezeu a preferat să existe ceva mai degrabă decît nimic (horrible dictu), decît  afirmaţia vagă şi ambiguă că universul ar avea o uşoară preferinţă pentru materie în defavoarea antimateriei. Orice am face, se pare că nu putem să evităm proiecţiile antropomorfice. Dar dacă toate proiecţiile astea antropomorfice sînt de fapt adevărul? S-ar cam întoarce Nietzsche în mormînt dacă ar fi aşa.

Dar revenind la mitul covîrşitoarei superiorităţi numerice a femeilor în raport cu bărbaţii, o întrebare foarte interesantă ar fi ce anume contribuie la păstrarea ei într-o vreme în care se poate foarte uşor verifica adevărul (adică falsitatea) ei. O fi vorba de o conspiraţie feministă pentru a demonstra superioritatea femeii asupra bărbatului? O ipoteză interesantă. O să fac o cercetare să văd dacă e aşa. Dar doar după ce fac o cercetare despre prejudecăţile universului. Sînt curios dacă universul o să-mi acorde un interviu.

4 gânduri despre „Cîte femei pe cap de bărbat?

 1. „Secretul” pare să constea în faptul că femeile duc, în general, o viaţă mai echilibrată şi au o speranţă de viaţă mai mare decât a bărbaţilor. De aici şi procentul mai mare de femei, nu din faptul că se nasc mai multe fete decât băieţi…

 2. Probabil la superioritatea numerica a femeilor in Romania, care nu e deloc disproportionat dde mare, mai contribuie si fenomenul migratiei. Milioane de romani au plecat din tara si probabil au fost mai multi barbati decit femei printre ei.

  1. Nu prea cred… Procentajul e nesemnificativ, fiindcă, de obicei, conaţionalii nu prea se înghesuie să-şi ia rezidenţa pe unde muncesc, preferă să rămână „în acte” pe plaiurile natale. Sau cel puţin aşa era cât mai eram io pă planetă, de când am plecat… 😆

 3. Copiez aici o conversatie de pe facebook. mi se pare firesc sa fie aici din moment ce articolul care i dat nastere se afla aici. :

  Fabian Andrei Murariu For the love of GOD!! Nu mai vorbi de univers, atomi, animale, oameni, sex si dumnezeu in aceeasi propozitie fizicianul din mine simte nevoie sa te ia la palme :). Si inca o chestie universul asta exista din noroc, noi existam din sansa, totul este probabilitate nimic nu este dat, creat, proiectat, nu exista nimic divin care ne tzine de manutza si sincer e FANTASTIC!
  about an hour ago ·

  Catalin Ionete well, nu te supara pe mine dar cred ca fizicianul din tine trebuie sa se duca la scoala 😀 evident, fizica, cu exceptia oracolelor gen Carl Sagan,nu stie ca toate sitn la intimplare si in principiu nu poate sa stie. animalele sint facute d…
  See More
  about an hour ago ·

  Fabian Andrei Murariu A fost o pura intamplare ca l-am citit. Fraza „cel mai probabil a fost creat de Dumnezeu” ma doare mai mult decat faptul ca m-ai trimis la scoala (Sunt sigur ca nici macar n-ai visat fizica si ecuatiile pe care eu le-am mancat pe paine in facultate). Sigur exista fizicieni care se duc la biserica si spera ca poate modelul standard e gresit si ca exista acolo ceva clar definit de „Dumnezeu” si ca „El” nu joaca zaruri cu lumea. Se inseala si tu te inseli insa nu sunt eu cel care te va convinge poate dupa ce o sa citesti suficient de mult o sa iti dai seama ca ai batut campii la fel cum bateai campii si cu evolutia. Wow imi era dor de un argument cu tine poate ne vedem prin octombrie

  Catalin Ionete eh, degeaba, acum ca mi ai citit blogul pot sa zic ca imi citesti blogul :)) nu stiu daca iti amintesti, dar tu mi ai dat ideea sa mi fac blog, acum nu stiu citi ani :)). revenind ontopic, stiu ca n am eu dreptul sa te trimit pe tine la scoala de fizica, doar ca la scoala unde ai facut tu fizica au uitat sa va invete si niste modestie epistemologica. adica, oricite ecuatii am sti, nu putem sa tragem concluzia ca totul e la intimplare. tot ce face stiinta e sa se mire si sa se mire din ce in ce mai mult pe masura ce descopera mai mult. deci nici pe departe stiinta nu justifica concluzii de genul „totul e la intimplare si fara sens „etc etc. daca tu esti asa de sigur ca fizicienii care cred in Dumnezeu se inseala si eu odata cu ei si cu toata turma de credinciosi, asta nu e din cauza vreunei ratiuni stiintifice. nu stiu din ce cauza e, dar in niciun caz din cauza stiintei. cei mai mari fizicieni (Dirac, Schrodinger etc) erau uimiti de frumusetea universului si il admirau pe Creator. Daca Hawking nu face la fel e din alte motive, pentru ca universul si stiinta sint aceleasi. ps: si eu sper sa ne vedem data viitoare cind va mai vizitati patria, desi mi as dori sa nu mai fiu de gasit pe aici
  11 minutes ago ·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s