Despre a fi împreună

Ce înseamnă să fii cu cineva? Lucrurile par a fi simple cînd a fi cu cineva e determinat de anumite roluri bine stabilite. De exemplu nu are sens să întrebi ce înseamnă a fi cu cineva atunci cînd este vorba de un vînzător şi un cumpărător. A fi, înseamnă în cazul ăsta a schimba bani pentru un anumit produs.

Lucrurile sînt la fel de simple atunci cînd e vorba de doi îndrăgostiţi, de exemplu. Deşi rolurile de îndrăgostiţi nu sînt specificate ca atare nicăieri, ele sînt cît se poate de reale. A fi împreună pentru doi îndrăgostiţi înseamnă a simţi că atmosfera are o puternică încărcătură electrică, la fel ca în cazul unei furtuni. Înseamnă a trăi într-o bulă în care se produc tot felul de anomalii temporale (timpul zboară altfel în interiorul ei). Pe scurt, pentru doi îndrăgostiţi faptul de  a fi împreună   este determinat la modul cel mai pur de însuşi faptul de a fi împreună cu celălat: aceasta este singurul conţinut şi finalitate a raportului.  Sigur, mai înseamnă şi a face dragoste.

Doar dragostea determină raportul de a fi cu celălalt în forma lui cea mai pură, pentru că este determinat de nimic altceva decît faptul de a fi împreună cu celălalt. Toate celelalte feluri de a fi sînt determinate de altceva, de anumite situaţii de viaţă. Orice fel de a fi împreună cu celălalt care nu este modul de a fi împreună specific îndrăgostiţilor este artificial pentru simplul motiv că este determinat din exterior de un factor străin de faptul de a fi împreună cu celălalt.

Acum, s-ar putea spune că faptul de a fi împreună este determinat în general de nevoia de socializare. Însă nevoia asta de socializare are întotdeauna un conţinut: de exemplu a spune bancuri, a avea o conversaţie interesantă, a ne plînge de cum am fost înşelaţi de partener şi aşa mai departe. Cu excepţia îndrăgostiţilor, faptul de a fi împreună cu celălat este întodeauna subordonat unui anume tip de activitate. Îmi imaginez doi soţi care nu mai sînt îndrăgostiţi şi pentru care a fi împreună nu mai înseamnă ce însemna odată. Pentru ei, a fi împreună este subordonat creşterii copiilor, certurilor domestice, problemelor financiare şi aşa mai departe.

Acum, adevărata întrebare existenţială este: ce înseamnă a fi împreună cu celălalt în absenţa oricărui context sau set de roluri care să dea conţinut relaţiei. Cu excepţia cazului îndrăgostiţilor, cînd întrebarea nu are sens pentru că faptul de a fi împreună este determinat tocmai de faptul de a fi împreună, întrebarea este una extrem de dificilă. Îmi imaginez două entităţi existenţiale care prin natura lor au în ele însele propensitatea pentru stabilirea de raporturi existenţiale cu alte entităţi existenţiale, dar care nu pot face asta în vid.  Atunci, principala lor trăsătură, care este tocmai abilitatea lor de a stabili raporturi existenţiale, ar fi amputată sau, ca să zic aşa, ar fi ca un peşte pe uscat. Vorbesc aici despre comunicare atunci cînd nu există niciun subiect şi nici nu poate fi imaginat vreunul. Despre contact cînd nicio situaţie de viaţă nu indică vreun motiv sau vreo regulă după care acesta să se întîmple. Vorbesc despre simplul fapt de a fi împreună cu altcineva. Teza mea e că, cu unica excepţie a îndrăgostiţilor, nu există aşa ceva.

2 gânduri despre „Despre a fi împreună

  1. incepi de oriunde…nu orice lucru trebuie sa fie predictibil ca sa „dezvolti” o viteza fireasca de discutie sau …orice altceva…o viteza suprarealista de discutie de tip acvariu::))…adevarul e ca poti vorbi cu oricine.

  2. sigur, poti vorbi cu oricine, dar nu intotdeauna a vorbi cu cineva inseamna a fi cu cineva. de exemplu, poti vorbi cu cineva intr-un compartiment de tren, sa arunci doua vorbe din cind in cind dar sa nu fii de fapt cu el. vorbitul e, intr-adevar, esenta modului omenesc (sau ce numeam eu existential) de a fi cu cineva, dar e mai degraba un instrument decit un scop in sine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s