Baba postmodernă

Ieri am terminat cercetarea empirica pentru teza mea de doctorat. Ura pentru mine! Și dacă tot mă ovaționez, să îmi urez și succes, pentru că mă așteaptă cele mai importante și grele două, trei luni din viața mea de pînă acum.

În unul dintre ultimele interviuri pe care le-am făcut, am găsit  la o bătrînică de 75 de ani care nu avea nici măcar o clasă dar era foarte vioaie  și simpatică, o doză impresionantă de relativism, demnă de cei mai rafinați intelectuali postmoderniști. Pe scurt, bătrînica îmi spunea că nimeni nu are dreptul să judece pe nimeni și că fiecare trebuie să facă după cum îi spune lui capul.

Pun pariu că această mamaie nu a  citit niciodată Condiția postmodernă a lui Lyotard. Ceea ce mă face pe mine să trag (poate un pic de păr) următoarea concluzie: postmodernismul e o (cu scuzele de rigoare pentru respectabila doamnă de la țară) filosofie la mintea babelor. Sau, altfel spus, și o babă poate ajunge singură, de capul ei, la dogma fundamentală a postmodernismului.

Reclame

6 gânduri despre „Baba postmodernă

 1. să le luăm pe rând:
  1. felicitări pentru ce-ai finalizat
  2. la cât eşti tu de deştept şi la cât de repede trece timpul, văd deja nota 10 pe diploma ta
  3. România ar trebui să plângă şi să dea timpul mai încet, pentru că parcă văd că, după susţinerea tezei, te hotărăşti să rămâi acolo şi mai pierdem o capacitate
  4. să nu uităm că babele fără nicio clasă oricum au televizor şi, de la televizor, pot să se informeze în modernism – pentru că noi poate avem nu avem timp de tv, dar ele… (noi mai vrem să mai şi citim, ele nu au această obsesie…)
  5. doamnele de la ţară – de 75 de ani, prin copilărie au fost slugi în casele boierilor – că încă mai existau pe vremea aceea (nu că acum nu ar exista, dar acum nu li se mai spune astfel!), iar traiul bogătaşilor dintotdeauna a adus a postmodernism…
  Hai, îndrăzneşte să mă contrazici cu ceva! 🙂

 2. @eumiealmeu : inainte de toate multumesc din suflet pentru parerea ta despre mien neasteptat de flatanta :)) din vara trecuta nu mai sint acolo, dar as vrea sa plec, daca se poate. Ca sa fac o rima : Nu stiu cit sint de capacitate/ Dar as vrea sa plec daca se poate :))

  Legat de doamna de la tara, intimplarea face ca ea nu avea televizor si imi spunea ca nu se uita decit extrem de rar. acum, asta nu inseaman ca nu s a uitat niciodata in viata ei, dar eu nu as pune pe seama tv ului felul ei relaxat de a vedea valorile, normele etc. Nici pe seama influentei boierilor de alta data sau de acum. Sincer sa fiu, nu stiu pe seama carui factor sa-l pun. Atitudinea ei nu tinea in primul rind de informatie, cred, ci de o pornire interioara spre toleranta, acceptare a celuilalt etc. Postmodernimsul ia toate lucrurile astea bune si face din ele principii normative pentru orice filosofie, stiinta etc, si d asta postmodernismul propriu-zis e mai rau decit postmodernismul doamnei mele de la tara.

  @opi: Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s