Primavara, moarte, dragoste și supranatural

E martie, luna în care viața începe să explodeze. Ciudat că tocmai acum mă gîndesc că înflorim și ne veștejim ca florile. Sau poate nu e așa de ciudat. Cineva drag tocmai îmi spunea că romantizez prea mult realitatea, că am o viziune prea frumoasă despre ea, că n-o văd așa cum e, adică urîtă, blestemată și condamnată la moarte. Condamnată la moarte știu că e, dar tocmai din blestemul morții înflorește frumusețea vieții în toată splendoarea ei. Dar revenind la noi, da, corpul nostru înflorește și se veștejește ca o floare, ca iarba de pe cîmp. Abia ajungem la 30 de ani, vîrful maturității, și ne vedem aruncați înapoi pe un derdeluș a cărui destinație o știm prea bine. Și ne îngrozește. Mai ales pentru femei, vîrsta de 30  de ani are o semnificație dramatică. Probabil că la bărbați semnificația asta o are vîrsta de 40.  Adică momentul în care se dezinstalează tinerețea și în locul ei începe să se insinueze bătrînețea. La început timid, apoi din ce în ce mai îndrăzneț pînă nu mai rămîne nimic din frumusețea pe care o aveam odată.

Tot ce e corporal e consumabil, inclusiv dragostea trupească, pofta sexuală sau cum vrem s-o mai numim. La o perioadă nu foarte mare de timp (nu am acum în minte exact ce perioadă, dar e în orice caz mai scurtă decît s-ar crede), toată materia din corpul nostru se schimbă. Da, din cînd în cînd toată materia care ne compune se schimbă și nu mai rămîne nici un atom în noi care să fie același. Deci periodic suferim schimbări radicale, absolute. Dar, curios, rămînem aceiași. Care e suportul identității noastre, atunci, dacă materia e periodic înlocuită în totalitate? Oare doar ce e necorporal  veșnic? Din nou, nu vorbesc aici despre vreun suflet veșnic! Sufletul veșnic e o gogoașa platoniciană pudrată cu ceva creștinism pe care creștinul de rînd, fiind nevoit,  o înghite cu plăcere. Oare singura dragoste veșnică să fie aceea necorporală? Căci tot ce e corporal e consumabil. S-ar părea că acesta e singurul răspuns posibil.  Dar nu e așa de simplu, din păcate. Corpul, așa consumabil cum e, e vital, e însăși viața. Deci nici măcar dragostea nu se poate face că nu-i pasă de el. Și atunci, să fie dragostea consumabilă? Nu, căci dragostea, la fel ca identitatea care nu depinde de schimbările atomice din corp dar care totuși îl conține virtual pe acesta, e paradox, e transcendent, supra-natural.

 

Reclame

6 gânduri despre „Primavara, moarte, dragoste și supranatural

 1. Dacă materia nu poate fi veşnică, ea suferind perpetue transformări, sufletul nu poate fi veşnic, fiindcă nici o fiinţă nu poartă sufletul alteia! Există însă oameni care înseamnă „ceva”, ei devenind celebri prin ceea ce fac, chiar dacă au făcut ceva rău.
  Dragostea… e ceea ce vrem să simţim şi să facem la un moment dat…

  1. eu cred că sufletul este veșnic. este ceea ce rămâne „după noi”, e imaterialul care batre toate limitele spațio-temporale. Treaba asta cu suflete îmi aduce aminte de un „copac al sufletelor” dintr-un film celebru. Comercial sau nu, ideea mi se pare genială. Și de unde știm că nu există așa ceva?
   Gând bun și un vot pentru cele citite pe aici.
   🙂

 2. Stimate D-le Cătălin, „Gura mea nu ştie să tace, că şi când tace, umblă mintea pă coclauri”… Nu-i vreun citat celebru e o zicală de-a mea. Îmi place ceea ce scrii, pur şi simplu! Sau, mă atrag şi pe mine majoritatea subiectelor pe care le abordezi.
  Îmi place şi atât! 🙂

 3. Dar partidul Emo nu exista?Cred ca ar avea succes…chestia e ca umbrela acestor apriorisme(deja?) e prea neinteresanta. Adapostul celor 20 de ani e de fapt ceva fals.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s