Ghicitoare

O ghicitoare are două elemente esentiale. Primul este că deși este, este doar pe jumătate, adică se ascunde, pentru că trebuie să fie ghicită. Al doilea este că nu are propriu zis o utilitate, adică este scop în sine, nu mijloc. Decît, poate, cu excepția cazurilor în care s-a făcut vreun pariu. Este, cu alte cuvinte, un joc.

În același fel, și viața există pe jumătate, pentru că, deși o trăim, nu știm sigur ce este. De unde venim, unde ne ducem, ce trebuie să facem, au fost mereu întrebările fundamentale și pentru  cei care mai gîndesc, încă sînt. Cred că am mai scris despre copilașul de la Prevestiri din copilărie (Radio Guerilla) care spunea că trăim ca să mîncăm, să dormim și să ne relaxăm. Deși noi adulții am zice că a uitat cîteva lucruri esențiale (de exemplu, nouă culcatul ni se pare cel puțin la fel de important ca dormitul și probabil l-am fi pus în capul listei), de fapt nimeni nu poate răspunde mai bine decît acel copilaș la întrebarea fundamentală, de ce trăim.

Apoi, viața nu pare să aibă vreo utilitate, adică să existe în vederea a altceva.  Deși e mult prea serioasă pentru cuvîntul ăsta, în esență viața este un joc. Pentru nihiliști, e un joc liber și fără nicio miză. Pentru ceilalți, are diverse reguli și, cel mai important, miză.

 

Ne trezim, iată, azvîrliți în mijlocul unei ghicitori care ne sfîșîie cu extazurile ei vesele și triste, tragice și comice, bune și rele, albe și negre, dulci și amare .(Prea multe adjective dăunează stilului, nu-i așa?)

 

Anunțuri

Un gând despre „Ghicitoare

  1. Când eram adolescent consideram viaţa ca o sinusoidală, cu urcuşuri şi coborâşuri, cu bune şi rele. Azi consider că nu există ceva rău sau bun în esenţă. Iar astăzi ştiu doar în mică măsură ce va fi mâine: adică îmi cunosc programul de lucru, dar nu şi… ce va „ieşi”. În fond, ai dreptate, viaţa nu e o utilitate în sine… e doar o realitate pe care o acceptăm ca atare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s