În loc de la mulţi ani

O reîncarnare contemporanã a lui Emil Cioran, în vîrstã de aproximativ 7 ani (încarnat în emisiunea Prevestiri din copilãrie, cu Virgil Ianţu la Radio Guerilla), întrebat de ce trãim, a rãspuns cã trãim ca sã mîncãm, ca sã dormim şi ca sã ne relaxãm. Poate rãspunsul ne face sã zîmbim, dar realitatea e cã am putea sã ne încordãm la maximum maturitatea noastrã înţeleaptã, fãrã sã putem da un rãspuns mai bun decît acesta. Viaţa este ilustraţia perfectã a ideii de circularitate: mîncãm ca sã trãim, muncim ca sã trãim, dormim ca sã trãim, pe de o parte, iar pe de altã parte, trãim ca sã mîncãm, ca sã dormim, ca sã ne relaxãm. Cazurile celor care trãiesc pentru a munci sînt mai rare şi cu excepţia celor stãpîniţi de vreo pasiune puternicã, frizeazã patologicul. Spre deosebire de anul nou, care doar ne imprimã iluzia de circularitate-cãci în realitate timpul e liniar, ireversibil şi nu ne mai întîlnim niciodatã cu secundele pierdute (decît dacã plecãm, ca Proust, în cãutarea lui…), chiar dacã trãim iar şi iar zilele de 31 decembrie (pe care o trãim orientaţi înspre  un trecut pe care simţim cum îl pierdem printre degete) şi 1 ianuarie (pe care o trãim orientaţi înspre viitor, încercînd fãrã success sã pipãim  o realitate încã nematerializatã)- viaţa este în esenţa ei purã circularitate. Pentru cã nimic în viaţã nu are puterea de a ne lega sau mãcar a ne promite ceva dincolo de ea, concluzia pe care mai devreme sau mai tîrziu orice minte lucidã e nevoitã sã o tragã fiind aceea cã totul e deşertãciune şi goanã dupã vînt. Doar dragostea, ca portal prin care o realitate de dincolo trimite licãriri timide înspre a noastrã, ne creeazã iluzia cã am rupt circularitatea, cã am pus piciorul pe teren solid, cã, în sfîrşit, ceva are sens. Sã pipãi şi sã strig este!

Reclame

4 gânduri despre „În loc de la mulţi ani

  1. Si tot dragostea este cea care ne determina sa credem ca exista ceva dincolo de moarte, ca TREBUIE sa existe! Prin unul din personajele sale, Tolstoi spunea ca trebuie sa credem in viata de dupa moarte pentru ca numai asa putem spera ca ii vom reintalni pe cei pe care ii iubim.

  2. Suntem oameni, nu animale. Putem urca de pe prima treaptă a piramidei lui Maslow. Trăim ca să iubim, să fim iubiţi şi să ne iubim pe noi înşine. Nu ne putem limita la nevoile de bază pentru a fi fericiţi. N-am văzut pe nimeni mulţumit să trăiască împreună cu hamsterul şi la fel ca el, de exemplu. Avem nevoi sociale şi de autorealizare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s