Ce vremuri trăim domnule, ce vremuri!

Probabil toate generațiile din istorie au trăit cu sentimentul că trăiesc vremuri extraordinar de interesante, la fel cum fiecare individ trăiește cu impresia că e buricul pămîntului și că e extrem de interesant.

Dar vremurile pe care le trăim astăzi sînt absolut fascinante și devin din ce în ce mai interesante cu fiecare zi. Astăzi oamenii nu mai își amintesc panica ce cuprinsese întreaga lume înaintea de lansarea celui mai mare accelerator de particule construit vreodată, din cauza zvonurilor ca e posibil să apară vreo gaură neagă care să ne înghită pe toți. Zvonurile erau dezmințite de oamenii de știință serioși, dar mulțimilor le-a plăcut întotdeauna gustul senzaționalul, chiar dacă senzaționalul însemna în cazul ăsta frica de sfîrșitul lumii.

Adevăratul senzațional se produce însă abia astăzi, cînd experimentele se derulează în liniște, lăsate în pace de presa de scandal care a plecat de la CERN probabil dezamăgită că nu a venit sfîrșitul lumii pe care ar fi vrut să îl relateze în direct. Experimentele sînt programate pentru zece ani, din cîte știu eu, iar energia la care sînt ciocnite particulele crește trepate, astfel încît cele mai spectaculoase rezultate sînt programate să apară mai tîrziu. Totuși, în urma ciocniri anumitor particule subatomice, deja s-a obținut ceva asemănător cu supa originară (quark-gluon plasma-despre care ziceam eu astăzi pe Facebook că vreau să mă scald în ea, dar statusul meu n-a creat niciun ecou pe acolo) plin care se plimbă cele mai elementare particule, așa cum existau ele, cred fizicienii, imediat după Big Bang.

Tot zilele astea, niște astronomi au folosit un telescop al cărui nume l-am uitat, pentru a face niște observații absolut uimitoare. După ce au îndepărtat lumina care de la vine de la stelele mai apropiate, astronomii au ajuns la concluzia că ce se vede în fundal sînt primele stele din Univers, aflate acum la vreo treisprezece miliarde de ani lumină (cam cît se crede că are Universul). A privi cu telescopul pe cer înseamnă efectiv a privi înapoi în timp. Oamenii ăștia, avînd un telescop suficient de mare, cred că au reușit să vadă chiar începutul Universului.

Și asta vine odată cu experimentul de la CERN unde cu ajutorul LHC-ului (Large Hadron Collider) fizicienii se uită tot la începutul universului, dar la nivel cuantic, adică micro, spre deosebire de cei care privesc cerul, adică la nivel macro.

Dacă nici astea nu sînt vremuri extraordinare, atunci n-au existat niciodată vremuri extraordinare și e puțin probabil să existe vreodată.

Anunțuri

8 gânduri despre „Ce vremuri trăim domnule, ce vremuri!

 1. Pingback: Maintreb »
  1. Freud ar numi greseala mea (fricit in loc de fericit) un act ratat, adica desi eu am vrut sa spun ca sint fericit, in realitate am si sentimente de teama si mi a iesit fricit :)) si probabil ar avea dreptate. adica, cui nu ii este si teama de stiinta, nu a inteles nimic din ea

   În data de 12 decembrie 2010, 19:57, Catalin Ionete a scris:

   > Pai nu stiu altii cum sint, dar eu sint foarte fricit… >

 2. „fizicienii se uită tot la începutul universului, dar la nivel cuantic, adică micro, spre deosebire de cei care privesc cerul, adică la nivel macro”
  Fraza asta îmi aminteşte de filmul „Einstein and Eddington” http://www.imdb.com/title/tt0995036/ Ţi-l recomand. Aşa a fost de la început, teoria relativităţii a devenit populară datorită unor cercetări de astronomie.

 3. teoria relativitatii nu este nici acum populara.nici pt oamenii de stiinta.problema celor 2 gemeni A[intr-o racheta]si B pe pamant..cf acestei teorii,celce se deplaseaza ,presupunem fata deB timpul se dilata deci procesele biologice decurg mai lent. la inapoiere fratele dinA nu-l mai gaseste pe cel din B.dar se poate spune ca fratele din B se misca fata deA.ajunge si el la concluzia ca fratele din a e mort de acelasi nr. de ani gasiti de A.numai eclipsele de soare dovedesc adevarul.raza de lumina se curbeaza la trecerea pe langa luna.intre timp s-a construit acceleratoare ciclice care tin cont de variatia masei cu viteza fata de un reper.despre cum i-a incoltit in minte ideea lui Einstein,alta data,sa nu monopolizez eu tot spatiu.

 4. Ai dpretate in legatura cu faptul ca teoria relativitatii nu e populara nici printre oamenii de stiinta. E foarte greu de inteles chair si pentru cei care stapinesc foarte bine matematica din spatele ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s