Şi copilaşii?

Sînt ştiri pe care le vezi şi care te cutremură, dar nu te cutremură pînă în adîncurile fiinţei. Ieri s-a petrecut un accident teribil la maternitatea Giuleşti, o ştire care ne cutremură pînă în adîncurile fiinţei. N-am văzut nicăieri ştirea, doar mi-am auzit colegii vorbind despre asta. Nu am de gînd să tun şi să fulger împotriva incompetenţei personalului şi sistemului medical românesc (care, multă lume ar fi de acord, nu e mult mai bun decît sistemele medicale din cele mai sărace ţări din Africa), deşi din cîte aud cauza accidentului a fost o improvizaţie la instalaţia de aer condiţionat. Patru bebeluşi au murit în urma unor arsuri grave în incendiul produs. Patru mame îndură astăzi focurile iadului neştiind dacă bebeluşul pe care l-au purtat nouă luni e mort sau viu,  deoarece aud că sînt probleme cu identificarea copiilor arşi.

În ce fel de lume e posibil să se întîmple aşa ceva? Evident, în România e mai probabil să se întîmple aşa ceva decît în alte ţări din Europa. Dar e posibil să se întîmple oriunde în lume. Bebeluşi mor peste tot, arşi, de foame, ucişi, mîncaţi de cîini, ca în povestea lui Dostoievski. Karamazov credea că moartea copilaşilor dovedeşte fără urmă de îndoială că Dumnezeu nu există. Pentru mine, tot ce dovedeşte e că în niciun caz nu trăim în cea mai bună dintre toate lumile posibile.

Lumea care trăim e un amestec ciudat de rai şi iad. Un amestec ciudat şi neomogen, deoarece în anumite puncte de pe harta lumii concentraţia de rai e mai mare decît cea de iad şi invers în cazul altor puncte. La o privire de ansamblu, punctele cu concentraţie mai mare de iad sînt cele mai numeroase.

4 gânduri despre „Şi copilaşii?”

  1. In ce curent filosific m-as incadra daca as spune ca ii invidiez pe acei bebelusi? [pentru ca nu au simtit frica, ura, invidia, pofta, lacomia, etc?]

    1. In cioraniasm :)) el scria despre inconvenientul de a te fi nascut. si mai spunea ca mai stadiul animal e de preferat celui uman pentru ca fara spirit suferinta e mai mica, iar cel anorganic e si mai bun pentru ca o piata nu simte chiar nimic. in cele din urma existenta e fericirea suprema, ceea ce e o idiotenie si o un paradox. daca stau bine sa ma gindesc, nu te incadrezi in cioraniasm si nici nu exista vren curent filosofic in care sa te incadrezi. dar observatia ta nu e tocmai..dreapta. poate nu au simtit ei toate lucrurile de care zici ,dar au simtit durerea de a fi ars de viu. nu cred ca invidiezi pentru asta. si in plus, nu au apucat sa simta nici opusul la ceea ce enumeri tuacolo: fericirea, dragostea, admiratia, pofta e buna oricum, generozitatea, altruismul.

  2. Durerea e plafonata la un anumit nivel (un exemplu: daca iti tai toata mana nu doare mai tare decat daca iti tai un deget)[and don’t get me wrong, i’m not an emo ;)]
    Crezi ca a fi parasit de iubit/a doare mai putin decat a arde de viu? [e o „metafora” si asta, cel mai probabil au murit asfixiati]

    1. Moartea copilasilor e, de la Karamazov incoace, cel putin, un fel de simbol suprem pentru tot ce e in neregula cu lumea asta. Ca e mai mult sau mai putin dureroasa, asta e mai putin important si nu o face mai putin strigatoare la cer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s