Un vulcan global

Că au mai erupt vulcani în istorie, nu mai trebuie spus. Dar că erupția lui Eyjafjallajokull, vulcanul din Islanda, e un eveniment unic in istorie, probabil nu toată lumea a remarcat. Asta nu pentru că ar fi cea  mai mare eruptie vulcanică nici cea mai devastatoare în termeni de pagube materiale și omenești, ci pentru că ne arată natura lumii moderne. În umbra cenușei lui Eyjafjallajokull, vedem mai clar că lumea a devenit într-adevăr un sat global.

Am auzit zvonuri că în România lumea s-ar teme de efectele cenușei. Dacă zvonurile astea sînt adevărate, vedem mai clar și natura logicii care guvernează poporul Român, în umbra aceleiași cenușe. Și e una comică.  În Suedia nimeni nu se teme că cenușa face aerul irespirabil, și Suedia e mult mai aproape de Islanda decît România. Pentru că aici toată lumea a înțeles că cenușa e periculoasă doar pentru motoarele avioanelor, și de aici incredibilele implicații globale ale unei erupții cît se poate de locale. Toate aeroporturile din UK și Scandinavia au fost închise, se pare. UK și Scandinavia sînt cele mai avansate societăți are Europei, adică reprezintă puncte vitale în furnicarul lumii moderne. Alte două la fel de importante ar fi SUA și Japonia, pentru restul lumii. Eyjafjallajokull a întrerupt legătura dintre Europa și restul lumii iar implicațiile, deși nu neapărat dezastruoase, cu excepția companiilor aeriene care au suferit și suferă în continuare pierderi dezastruoase, sînt extrem de adînci. Sigur, lumea nu se termină odată cu vulcanul ăsta, dar cursul firesc al lumii, văzută ca un întreg, a suferit o deviere semnificativă în urma erupției unui vulcan pe o insulă din Oceanul Nord Atlantic, iar faptul ăsta în sine e foarte interesant.

2 gânduri despre „Un vulcan global”

  1. Am fost si eu afectat de vulcanul asta, pentru ca in sear asta am fost sa-l vad pe Cartarescu in Stokholm, dar n-a mai venit din cauza vulcanului. Iar cei de ICR Stockholm, desi in Suedia, demonstreaza ca sint in continuare romani, pentru ca nu au anuntat macar cu o zi inainte anularea evenimentului. Au trimis un email cu citeva ore inainte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s