Criminalul și bocitorul oficial al lui Dumnezeu

Dacă Nietzsche a rămas pentru ceva în istorie, atunci se poate argumenta că a rămas pentru anunțul lui epocal: Dumnezeu e mort! Pentru mulți, Nietzsche e identificat cu moartea lui Dumnezeu și doar atît. În același timp, multe dintre strălucitele lui aforisme au intrat în folclor deja, fără ca cei ce le folosesc să știe cine le-a fost tată. De exemplu : Ce nu te omoară te face mai puternic sau Dacă cineva are un de ce se poate împăca cu orice cum. Dar soarta asta e inevitabilă pentru oricine ajunge suficient de mare pentru a penetra cultura populară.

Unii se gîndesc la Nietzsche ca la un criminal sadic al lui Dumnezeu, deși în realitate el a fost mai degrabă medicul legist care a constatat cu tristețe decesul. Că Dumnezeu nu era așa de mort cum credea Nietzsche și modernitatea în general acum o sută și ceva de ani, sau mai bine zis că decesul era mai degrabă social decît ontologic, e un caz celebru de eroare medicală în constatarea decesului, dar nu asta mă preocupă acum. Ce mă preocupă e să-i fac un pic de dreptate lui Nietzsche, care departe a fi fost un criminal sadic, a fost cel puțin în aceiași măsură, dacă nu mai mult, unul dintre cei care au resimțit cel mai dureros moartea lui Dumnezeu, alături de Dostoievski și alții (Poate trebuie să fac distincția: Dostoievski a resimțit-o ca pe o posiblitate în timp ce Nietzsche a trăit-o ca pe o realitate)

Ca singur argument, care, cel pentru mine, e mai mult decît suficient, o sa redau un pasaj scurt din Știința voiasă, într-o traducere personală după o traducere din engleză. Din păcate nu știu germană și aproape că îmi vine să bocesc din cauza asta.

„Cum de am fost in stare să bem marea? Cine ne-a dat buretele cu care să ștergem orizontul? Ce am făcut, cînd am desfăcut pămîntul de soarele lui? Încotro se mișcă acum? Încotro ne mișcăm noi? Departe de toți sorii? Oare nu sîntem într-o continuă cădere? Înainte, în părți, înapoi și în toate direcțiile? Mai există un sus și un jos ?  Nu cumva rătăcim printr-un nimic infinit? Oare nu sîntem bîntuiți de vid? Nu s-a făcut mai frig?” ? (sublinierea mea)

Anunțuri

4 gânduri despre „Criminalul și bocitorul oficial al lui Dumnezeu

 1. Din câte ştiu, Nietzsche a spus „Dumnezeu e mort, noi l-am ucis”. Totuşi, citatul e redat de cele mai multe ori pe jumătate. Eu cred că e o diferenţă considerabilă între cele două moduri de a-l cita. În varianta completă, citatul e o figură de stil, care se referă de fapt la noi, oamenii.

  Nu-i târziu să înveţi germană. Are o gramatică grea, e adevărat, dar pentru tine cred că nu ar fi de netrecut. Dacă ţinem cont că Nietzsche a fost profesor de greacă veche, şi în felul acesta a venit în contact cu filozofia greacă, înseamnă că merită să citeşti filozofie în original. Îţi urez să-l citeşti pe Nietzsche în germană şi poate ai să ajungi bocitorul lui (că n-ai faţă de criminal). 😉

  1. Sigur ca nu e citat complet. Pentru ca in memoria colectiva, daca e potrivit sa folosesc aici expresia asta, el a ramas cu propozitia simpla „Dumnezeu a murit”. In orice caz, chiar daca nu e citat complet, e limpede ca noi sintem criminalii. In versiunea lui cit si a lui Freud si a altora, noi L-am creat si noi L-am omorit pe Dumnezeu. Ce nu e deloc clar in conditiile astea, e de ce am avea ceva de bocit, daca n-am facut decit sa ne ucidem propria creatie. Adica, am putea oricind sa-L facem din nou sau mai bine. Dar tocmai asta e problema care l-a innebunit de fapt pe Nietzsche : contemplarea golulului lasat de moartea lui Dumnezeu si constientizarea faptului ca a crea noi valori e o munca de supra-om sau…zeu.

 2. Legat de asta mă întreb dacă din cauza asta Nietzsche a înnebunit şi la propriu, fiindcă în ultimii săi ani de viaţă era complet inconştient de ce se întâmpla în jurul său, sau o fi fost vorba de Alzheimer sau vreo altă boală care nu iartă, indiferent cât de mult ţi-ai fi folosit creierul.

  Sunt cel puţin două citate care au ajuns în memoria colectivă să fie citate pe jumătate. În cu totul altă sferă decât în cea a lui Nietzsche, refrenul lui Edith Piaf „Je ne regrette rien” („Nu regret nimic”) e de fapt „Je ne regrette rien, car ma vie, car me joies,
  Aujourd’hui ça commence avec toi.”, adică „Nu regret nimic (din ce mi s-a întâmplat până acum) fiindcă viaţa mea începe azi cu tine.” Ceea ce e cu totul şi cu totul altceva. Dacă spui doar „Nu regret nimic” se poate înţelege că nu regreţi răul făcut altora, deci că eşti doar un nesimţit de cea mai joasă speţă.

  Dar să revenim la Nietzsche. E ciudat cum se întâlneşte în acest plan cu Freud, cum remarci tu, când ştim că regimul nazist i-a plasat la poli diametral opuşi. Nietzsche a fost declarat post mortem ideolog oficial al partidului nazist, în timp ce Freud era văzut ca un evreu care trebuia eliminat. De altfel Freud a ales să fugă de la Viena în Anglia la vârsta de 83 de ani! Nietzssche a devenit favoritul naziştilor însă după ce sora lui a făcut nişte corecturi în manuscrisele lui. Deci se pare că lui Nietzsche i-a fost scris să fie citat greşit mai mereu!

 3. Nietzsche a fost foarte bolnav toata viata lui. Nu cred ca poate sti nimeni sigur, dar probabil colapsul lui a fost cauzat de o slabire fiziologica progresiva, dar, si e un dar foarte mare, dar in care un rol foarte important l-au jucat chinurile lui psihice de a crea noi valori care sa le inclocuiasca pe cele crestine, de a gindi moarta lui Dumnezeu pina la consecintele ei ultime. In sensul asta, Nietzsche poate fi vazut ca un erou tragic, spre deosebire de restul lumii care cinta voioasa moartea lui Dumnezeu fara sa si bata capul sa inteleaga ce inseamna asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s