La ce sînt bune geniile

Un geniu poate să schimbe lumea prin poezie, literatură, matematică, fizică, război. Dar schimbatul lumii nu întră în mod necesar în fișa postului unui geniu. Deși, fără îndoială, are potențialul să schimbe macazul istoriei către direcții negîndite, poate circumstanțele istorice nu-i dau niciodată ocazia asta, ceea ce nu-l face mai puțin un geniu. Pentru că un geniu se poate exersa și în lucruri care au foarte puțin de-a face cu lumea exterioară.

De exemplu Kierkegaard (o să zică cineva că  e singurul autor pe care-l citesc-nu e, dar e singurul pe care-l iubesc din toată inima!) cînd definește invidia:

Invidia este admirație ascunsă. Un admirator care  nu poate să fie fericit  predîndu-se alege să fie invidios pe ceea ce admiră. Așa că vorbește un alt limbaj, și în acel limbaj al lui lucrul pe care în  adîncul sufletului îl admiră e numit prostesc, insipid și ciudat. Admirația e predare fericită; invidia e afirmare de sine nefericită. Boala de moarte

Nu poți spune că prin rîndurile astea Kierkegaard a mutat vreun munte, dar poți spune că a disecat o parte a sufletului omenesc folosindu-se de un instrument atît de fin cum cea mai modernă chirurgie nici nu poate să viseze, anume spiritul lui. Sigur, Kierkegaard a schimbat și lumea, motiv pentru care e considerat părintele existențialismului. Dar ar fi fost destul să nu mai facă altceva toată viața lui decît să scrie rîndurile de mai sus, pentru a merita gradul de geniu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s