Dumnezeu nu joacă zaruri

Povestea pe care fizica modernă (quantum physics) ne-o spune despre realitate e fără îndoială cea mai fascinantă și mai plină de semnificații dintre toate poveștile pe care ni le spune știința. Contrar universului determinist pe care îl pomeneam în postul de ieri, mecanica cuantică ne spune că trăim într-un univers în care realitatea este în principiu impredictibilă. Mecanica cuantică e nișa cît se poate de științifică prin care intră libertatea în lume. Cea mai celebră formulare e în principiul indeterminării al lui Heisenberg. Ideea asta, înțeleasă cum trebuie, ar trebui să facă părul oricui și de peste tot să se ridice băț. E uimitor de frumoasă! Desigur, minți nu mai puțin geniale decît a lui Einstein s-au revoltat împotriva ei, formularea lui Einstein intrînd în istorie. El nu a putut să accepte natura fundamental haotică și impredictibilă a realității celei mai profunde, pe motiv că „Dumnezeu nu joacă zaruri”.  Nu că Einstein ar fi crezut într-un Dumnezeu personal și nu ar fi putut să accepte că între hobby-urile acestuia ar intra și jucatul de zaruri. Einstein nu credea într-un Dumnezeu personal, dar credea, ca mulți astăzi, într-o forță (da, exact ca în Star Wars) care stă în spatele minunii de Univers în care trăim. Niels Bohr, care a contribuit decisiv la înțelegerea atomului și particulelor subatomice, deci a mecanicii cuantice, a spus despre remarca prietenului său: „Cine e Einstein ca să-i spună lui Dumnezeu ce să facă?”

Reclame

4 gânduri despre „Dumnezeu nu joacă zaruri

 1. Din cate am inteles, fizica cuantica aduce foarte multe obiectii filozofiei materialiste si sustine oarecum religia.
  Conform ei, materia a avut candva un inceput; timpul poate sa se dilate si sa se contracte, poate sta in loc – ceea ce face credinta in nemurire sa nu mai para un simplu mit.

  Edi scria in cartea lui (cu acelasi titlu ca si postul tau) despre faptul ca in mecanica cuantica, este teoretic posibil ca o masina in mers sa treaca printr-una oprita, fara sa o distruga, in cazul in care undele celor doua interfereaza si sunt deviate. Insa datorita faptului ca lungimea de unda a automobilului in mers este prea mica in raport cu volumul celui oprit, probabilitatea ca atomii masinilor sa interfereze este foarte mica, iar aceasta pur si simplu nu se va intampla.

  Aceasta intelegere face ca mersul pe apa, inmultirea painilor sau alte rapoarte „supranaturale” sa fie posibile pentru un Dumnezeu care tine in mana toate legile Universului, si pentru care „zarurile” mecanicii cuantice nu sunt deloc aleatorii.

  Sunt curios daca ai citit cartea lui Edi Constantinescu; a starnit un scandal urias si a fost chiar interzisa intr-o multime de librarii. Ieri am vazut-o la Stephanus 😛

  1. Nu am citit-o. Dar inteleg de ce a facut scandal printre crestini, din cite stiu despre ea. In orice caz, cred ca in edificiul stiintific modern fizica cuantica este fisura care face loc lui Dumnezeu. Sau, mai mult decit o fisura, este structura poroasa a acestui edificiu, care face ca fiecare electron etc sa fie o poarta pentru Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s