Avatar

Da, e adevărat că Avatar se  vede cu casa închisă zilele astea la IMAX în Cotroceni Afi Palace, sau cum îi zice.. Azi am plecat de la serviciul cu gîndul să trec pe la IMAX doar ca să mă conving cu ochii mei de ce auzisem, anume că nu mai e niciun loc liber, nici măcar la spectacolele de la prinz. Ajung la casa de bilete, după ce mă minunez de noua catedrală ridicată în religia consumerismului, care e, recunosc, impresionantă (mă refer la mall-ul ăsta, pentru cine nu și-a dat seama), și întreb dacă sînt locuri la Avatar pe IMAX. Mai era unul singur, unul dintre  cele mai bune locuri din sală. Deși aș fi preferat să văd filmul ăsta cu prietenii, n-am putut rezista tentației, așa că am cumpărat biletul ăla și am văzut filmul. Mai ales că nu mai e niciun loc liber pînă pe 27, așa mi-a spus tipul de la bilete. E prima dată în viața mea cînd cumpăr ultimul bilet rămas la un film.

Despre filmul ăsta nu se poate vorbi, trebuie văzut. Și trebuie văzut neapărat pe IMAX. Uite cum stau lucrurile: cine vrea cu adevărat să facă treabă, o să vadă filmul ăsta pe IMAX. Chiar dacă nu e din București. Eu cred că după cum bucureștenii pleacă din oraș să vadă muntele, marea etc, așa ar trebui să vină restul țării în București ca să vadă Avatar pe IMAX. Merită mai mult decît  o excursie în Grecia, îi spuneam unui văr încercînd să-l conving. Aline, dacă citești rîndurile astea, fă-ți un cadou de Craciun și vino la București să vezi filmul ăsta! Ah, uitasem, de Crăciun nu se poate, nu ma sînt locuri. Dar vino măcar la anu’ , vino cînd vrei tu, numai să vii!  Filmul se poate vedea, în cel mai rău caz, și pe un ecran 3d obișnuit, dar asta ar însemna să nu te respecți. În orice caz, nu e cel mai rău mod de a vedea filmul. Pentru că mai sînt unii, unii pe care nu pot să-i înțeleg oricît m-aș chinui și cărora mă abțin cu greu să le pun o etichetă usturătoare, care iau filmul de pe internet și îl văd ca vai de mama lor. E clar, filmul e filmat din sală, că încă nu a apărut altă versiune pe internet. Dar chiar dacă ar fi o versiune HD, bluray, orice, tot ar fi o mare tîmpenie să vezi filmul ăsta acasă. Sincer, mi-e milă de oamenii care fac asta!

Acum, recunosc și eu că IMAX-ul nu e chiar experiența ecstatică pe care mi-o imaginam eu din auzite. Auzisem multe lucruri despre IMAX și în imaginația mea luaseră dimensiuni hiperbolice. Că tot veni vorba de dimensiuni, ecranul nu e așa de mare pe cît credeam. Dar e mare, mult mai mare decît orice alt ecran de cinema. Iar imaginea…imaginea e delectare pură! Acuma, nu e mereu pură, că se mai întîmplă și lucruri impure pe ecran. Diferența față de un ecran 3d obișnuit, în care ai impresia că lucrurile din film plutesc prin sală, este că experiența IMAX te face pur și simplu parte din ce vezi pe ecran, te introduce acolo, te scufundă în fluxul vizual. Pe scurt, IMAX-ul face ca totul să pară cît se poate de real. Dar, oricît aș povesti eu, degeaba. Experiența asta trebuie trăită, și vă asigur că nu există un film mai bun pentru a vedea ce poate oferi IMAX-ul decît Avatar.

Povestea te prinde atît de bine încît la un moment dat uiți că ești la IMAX, adică nu te mai interesează atît de mult CUM se vede, pentru că ești extrem de preocupat de CE se vede. Sigur, are și el minusurile lui, nimeni nu e perfect, nici măcar Cameron. Cu toate astea, filmul te ține în scaun, cu sufletul la gură, aproape trei ore. Uneori, dacă ești mai sensibil, așa ca mine, ochii ți se umezesc, fără să știi prea bine de ce. Imaginile sînt atît de frumoase, lumea din Avatar este atît de minunată, încît te trezești că oftezi și că ochii aproape îți lăcrimează. Noroc că ai ochelari la ochi și nu te vede nimeni.

Oricum, trebuie să spun că lumea din Avatar nu e foarte originală. Toată filosofia din spatele filmului e un amestec de animism, panteism, reîncarnare sau transmigrație și alte cîteva isme specifice religiilor orientale. Mama Pămînt sau Gaya, spiritul pămîntului, e propusă de Cameron ca o divinitate tocmai bună de venerat. Dacă ne amintim că el, Cameron, e cel care s-a lăudat că a găsit mormîntul lui Christos, ceea ce echivalează cu a da lovitura de grație creștinismului, căci creștinismul stă sau cade în funcție de faptul dacă Christos a fost sau nu un simplu om,  faptul că în filmul ăsta aduce la viață  o divinitate orientală, devine ușor de înțeles. Și cu toate astea, cred că și un creștin poate să-i treacă cu vederea asta, pentru că filmul e mult prea frumos. Te face să te gîndești că toată lumea nostră, bazată pe tehnologie și exploatarea siluitoare a naturii, e de fapt o direcție greșită, că un alt stil de viață e posibil, unul în armonie cu natura și totodată infinit mai plin de satisfacții decît așa numita noastră modernitate bazată pe tehnologie.

În concluzie, Avatar e o experiență complexă și completă, una care te face să mulțumești IMAX-ului că există.

17 gânduri despre „Avatar”

 1. Eu as vrea sa multumesc in primul rand Cosmote pt web’n’walk si in al doilea rand telefonului cu tastatura qwerty.
  Cat despre venitul la Bucuresti, cred ca va trebui sa tineti o mesa, tu si Cameron, si sa o rugati insistent pe Gaia sa ma ierte ca voi vedea Avatar atunci cand va aparea BRRip.720p pe filelist.

 2. Cu acest post m-ai ‘castigat’!
  🙂
  Am vazut filmul acum o saptamana si m-am indragostit de el. Este drept… nu la IMAX 😦 , ci acasa. Cu siguranta insa voi merge sa-l vad si acolo, dat fiind ca entuziasmul tau m-a cuprins si pe mine. 🙂
  Film excelent si da, eu cred ca ideea in sine, aceea de a trai intr-o armonie perfecta cu Natura a fost si este exact ceea ce si-ar dori Dumnezeu de la noi. Prin urmare… e posibil.

  1. Ma bucur ca te-am cistigat, desi tu ar fi trebuit sa fii cea care ma cistiga pe mine, conform dictonului veni vidi vici pe care il parafrazai in celalalt comentariu 😛

   Dar imi pare rau ca nu ai vazut filmul macar la un cinematograf obisnuit, daca la IMAX nu ai avut cum, pt ca probabil nu esti din Bucuresti..

 3. 😦
  1. Spre rusinea mea… declar ca sunt chiar din Bucuresti…
  Sunt insa foarte ‘comoda’. MEA CULPA 😦
  2. Ei lasa…si un lup mancat de oaie 🙂
  Paaaaa!!
  3. Tu chiar nu vrei sa ma mai lasi sa muncesc, asa-i?
  🙂

 4. Ooops! Deci am pornit cu stangul?!
  🙂
  P.S. Iti spun un secret, dar ssss sa nu mai spui la nimeni; nu am fost niciodata la IMAX. Mi s-a spus, povestit, etc dar eu chiar nu am luat in considerare. Si stii de ce? O prietena a vazut un film de groaza… demult si mi-a spus ca nu mai merge in viata ei acolo.
  🙂

 5. Nu te-au durut ochii/capul de la ochelarii 3d? Am vazut un singur film 3d (nu la imax) pana acum si am plecat c-o migrena ingrozitoare. Cred ca pana nu scot astia alta tehnologie, nu-s capabila sa vad filem 3d.

 6. M-a durut si pe mine odata capul, la un film 3d, dar s-a intimplat o singura data. In general nu am probleme si probabil nu ai avea nici tu daca ai incerca. In orice caz, IMAX e mult mai mult decit 3d,s-ar putea sa ai surpriza sa nu te doara nimic 🙂

 7. Eu l-am vazut saptamana trecuta. Nu-ti povestesc ce eforturi am facut, cate telefoane am dat sa aflu daca mai sunt locuri si cat am alergat sa ajung la mall sa incerc sa mai gasesc un bilet. Eu l-am vazut la un cinematograf 3D si chiar si asa mi s-a parut senzational. Mai ales ca viata mea reala, in perioada asta, e destul de plictisitoare si urata. Daca ar fi posibil, as sta tot timpul intr-o lume virtuala 😀

  In ianuarie voi merge si eu la minunatul IMAX sa vad din nou Avatarul. Aucm 2 ani, am vrut sa merg la un film la IMAX-ul din Potsdamer Platz din Berlin, insa nu stiu ce a fost in minetea mea si nu m-am dus. Ce bine ca am acum o catedrala dintr-asta aproape de casa!

 8. A, in timpul filmului, am primit o multime de apeluri si mesaje pe telefon. Pasamite erau treburi la serviciu care nu puteau fi rezolvate fara mine. Daca mai merg o data la film, imi inchid de tot telefonul, sa intre casuta vocala si sa le manance la pisalogi centii :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s