Despre pisici negre şi alţi demoni

Azi e marţi şi unii se tem de trei ceasuri rele. Dar n-ar trebui să se teamă, pentru că e 10, ar fi trebuit să se teamă dacă ar fi fost marţi, 13. Sau n-ar fi trebuit să se teamă nici atunci? Unii nu cred, dar la un moment dat, într-o zi de marţi, li se întîmplă nişte chestii naşpa (pot să folosesc limbajul ăsta?) dintre care trei li se par chiar foarte naşpa, pentru că superstiţia spune că trebuie să fie trei ceasuri rele. După asta, încep să creadă.

Ce e superstiţia? Superstiţia presupune, ca o condiţie sine qua non, o reducere la minim a activităţii intelectuale a celui ce crede în ea. Cel care crede horoscopul, e la fel de superstiţios ca cel care crede în pisici negre şi ceasuri rele. Horoscopul insultă inteligenţa pentru că vrea să te facă să accepţi faptul că şapte miliarde de oameni pot fi împărţite în 12 categorii şi că ziua lor poate fi, în linii mari, prezisă avînd la bază doar data naşterii. Nu-i aşa că e greu de crezut că 500 de milioane de oameni trebuie să primescă bani sau să se certe cu şeful azi, pentru că aşa spune horoscopul? La fel şi ceasurile astea rele, presupun că există o lege sau o entitate care nu are altă treabă decît ca în ziua de marţi, sau pentru cei mai riguroşi, în ziua de marţi, 13, are grijă ca toată lumea să păţească nici mai mult nici mai puţin de trei chestii nasoale. În ambele cazuri, cel care crede e o fiinţă care şi-a suspendat raţiunea, presupunînd că avut ce să-şi suspende.

Nota bene: A nu se confunda superstiţia cu credinţa! Dacă aş vrea să analizez relaţia şi diferenţele dintre credinţă şi superstiţie, ar trebui să scriu un post atît de lung că nu l-ar mai citi nimeni. Plus că aş încălca toate regulile bloggingului.  Şi aşa cînd am migrat de pe blogspot mi-am pierdut toate etichetele/tagurile, ceea ce mă face foarte greu de indexat si foarte trist.

Anunțuri

5 gânduri despre „Despre pisici negre şi alţi demoni

 1. Dupa ce-am citit postul tau, am cautat un pic pe google despre numarul 13.
  Am gasit ca superstitia vine de la faptul ca a 13a carte in Tarrot, are simbolul moartea..
  Deci prin tot felul de asocieri oamenii isi baga in cap lor insisi tot felul de idei si apoi baga in cap altora..
  In orice caz, in general superstitiile vin de la tot felul de lucruri care s-au tot repetat la altii si lumea se teme ca li se poate intimpla si lor..in acele circumstante..
  Horoscopul e un fel de ghici, ce-o sa ti se intimple ..Chestia buna e ca nu sint decit doua variante, ori ti se intimpla ori nu! Si cum sint multi oameni, la unii li se intimpla ce zice prezicerea la altii nu!
  Chestiile astea aruncate prin ziar sau pe ici pe colo, tocmai pentru ca sint la gramada si pentru gramada par superficiale.
  Insa nu se poate nega , semnificatia astrologiei cind e studiata cum trebuie si interpretata de cunoscatori, nu crezi?

  1. Astrologia e doar o pseodo stiinta care vrea sa treaca drept stiinta. Dar niciun om de stiinta nu poate sa o ia in serios, dearece are numai ipoteze neferificabile. Adica, ce forta isi poate imagina un om de stiinta care sa emane dinspre stele si sa ne influenteze noua vietile? Exista, probabil, un foarte, foarte mic simbure de adevar in presupozitiile de baza ale astrologiei, dar astrologia insasi e doar o superstitie ceva mai complexa care se drept stiinta.

   1. Nu stiu decit foarte putin despre asta.
    In orice caz am impresia ca inainte astronomia, astrologia erau cumva tratate cam la fel.
    Newton, parca a fost puternic implicat in teoria gravitatii, uitindu-se/gindindu-se/si la stele printre altele.
    Repet, nu stiu multe .
    Nu sint in masura sa ma pronunt.

   2. Pai astronomia e o stiinta, pe cind astrologia nu. Astronomia se ocupa cu miscarea astrelor, tipuri de corpuri ceresti, originea cosmosului (asta e mai degraba cosmologie sau si mai exact cosmogonie), pentru care gravtatia e cea mai importanta lege. Pe cind astrologia se ocupa cu felul in care miscarile astrelor afecteaza vietilor oamenilor, si aici nu se mai poate face stiinta. Doar magie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s