Greața


Unii oameni se întrebă uneori de ce trăiesc. Cei mai mulți oameni nu se întrebă vreodată de ce trăiesc. Te naști și n-ai ce face decît să trăiești. E cel mai bun lucru pe care poți să-l faci. E singurul lucru. Cei care se întreabă de ce trăiesc sînt mai profunzi decît cei care nu se întreabă, dar profunzimea asta îi costă scump, pentru că nu există niciun răspuns, doar nefericire pentru cel ce se întreabă. Dacă întrebi pe cineva de ce mănîncă, o să răspundă că e nevoie de mîncare pentru a întreține viața. Dar viața pentru ce e? Jean Paul Sartre dădea un răspuns hotărît: nu există niciun sens al vieții și pe cine își dă seama de asta îl apucă greața, la nausee. De ce nu există niciun sens al vieții? Pentru că nu există Dumnezeu. Dar toți oamenii se comportă ca și cum viața lor ar avea un sens. Nu pun la îndoială puterea instinctului de conservare, dar să fie asta tot? Viața noastră nu are sens, știm bine, aceia dintre noi care ne întrebăm. Dar trăim ca și cum ar avea, demonstrînd astfel că viața are totuși un sens. Sartre zicea că viața nu are sens, dar că omul îi dă sens. Dar sensul ăsta, dat de om, e tot un nonsens, căci omul care ar puea să dea cu adevărat sens vieții ar fi Dumnezeu, nu om. Acesta ar fi omul care ar putea să se facă pe sine nemuritor, căci ceea ce anulează orice sens al vieții, cea care a băgat groaza în cele mai curajoase spirite, e moartea. Slăbiciunea sistemului lui Sartre, dacă avea unul, e evidentă. Nimeni n-a reușit încă să răspundă în mod serios la întrebarea: de ce ne trăim viețile ca și cum ar avea sens, deși știm că nu e niciun sens? Poate pentru că, undeva în adîncul inimilor noastre, știm că există un sens, că există absolut, că există nu nemurire, dar posibilitatea ei.

Dacă aș muri mîine, mi-ar părea rău de un singur lucru. Oamenii sînt ca stelele, se nasc, strălucesc și mor. Dar unii nu apucă să strălucească, pentru că moartea vine prea devreme. Mi-ar părea rău că n-am apucat să strălucesc.

Reclame

3 gânduri despre „Greața

  1. Nu m-am putut abtine de a nu lasa un ccomentariu la articolul asta; sincer imi place scurta ta filozofie despre viata omului, sau mai precis sensul ei, ceea ce ma intriga pe mine e ca de la inceput omul a uitat de Dumnezeu…textul din 1Corinteni 1:25 mi se pare destul de relevant:
    "Caci nebunia lui Dumnezeu, este mai inteleapta decat oamenii; si slabiciunea lui Dumnezeu, este mai tare decat oamenii"; degeaba mai cautam un sens, e clar intelepciunea noastra ii nebunie pentru Dumnezeu.

  2. Eu una as contrazice pe oricine mi-ar spune ca viata n-are sens :). Ne nastem fara ca viata noastra sa aiba vreun sens, intr-adevar, dar noi reprezentam motivul pentru care viata celor ce ne-au adus pe lume capata un sens, si chiar de ar fi primul si singurul pentru ei, macar exista. La randul nostru, vom gasi si noi sensuri si motive pentru care viata merita traita. Din punctul meu de vedere, merita sa ne traim viata fie doar si pentru simplul fapt ca ne-a fost data, caci, cum se spune, e un dar ce merita apreciat. Sensuri ii putem gasi, si bine spui.. fericiti sunt cei ce nu-si pun aceasta intrebare!

    1. Ma bucur ca ca cineva se mai uita si peste posturile mai vechi. Chair daca am scris si multe prostii, sint multe intrari vechi foarte bune. Macar din punctul meu de vedere. Asa ca ma bucur de doua ori: odata pentru ce ziceam si a doua oara pentru ca ai reusit sa spui poate mai bine decit mine cum sta treaba cu sensul vietii. Si Noica zicea ca femeile nu pot sa faca metafizica 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s